Heb jij wel door hoe gelukkig je bent?

Coverafbeelding van: Heb jij wel door hoe gelukkig je bent?

Trefwoord(en)
geluk
ongelukkig
fantasie
creativiteit
taal
rijmen

Genre
leesboek

Vanaf
6 jaar

Dit boek van de heerlijk absurdistische en welgekende taalvirtuoos Dr. Seuss verscheen voor het eerst in de originele Engelse versie in 1973. En nog steeds is dit verhaal actueel, want geluk en ongeluk zijn van alle tijden en de onbegrensde fantasie van Dr. Seuss al evenzeer!
Deze keer durft hij de licht-therapeutische toer opgaan met een stevige moralistische slotboodschap, maar de vette knipogen loeren voortdurend om de hoek.
Een jongen ontmoet in de Drizzelwoestijn een wijze man, gezeten op de dorens van een of andere cactus. Hij zingt een lied over ongelukkig zijn en geeft zo de jongen de raad mee om niet bij de pakken te blijven zitten. “Want spreek van geluk en wees blij, sommige mensen zijn minder gelukkig, meer nog dan min of meer zeer ongelukkig, veel minder gelukkig dan jij!” En dan passeren een resem ongelukkigen of ongelukkige situaties de revue, de een al vreemder dan de ander: De Bokkenburger Bruggenbouwers die altijd brokken maken, het stadje Verweggis waar de kamer waar je slaapt en het wc heel ver van elkaar verwijderd zijn, Benny die perkulators demonteert maar nooit meer terug in elkaar krijgt, enzovoort. …
De figuren en situaties zijn knettergek en heerlijk absurd. Maar wel allemaal ontsproten uit de dagelijkse realiteit, zodat herkenbaarheid aanwezig is en blijft. Dat maakt het net zo leuk. Alsof het jezelf zou kunnen overkomen.
De tekst op rijm is ritmisch en leest lekker weg. Knappe vertaling, wat geen makkie is bij Dr. Seuss. Maar Westera is de vaste vertaler van zijn verhalen en zij weet er telkens goed weg mee. De vele nieuwe woorden die zij verzint kloppen perfect in de surrealistische wereld van Dr. Seuss.
De kleurrijke prenten in zachte retro-tinten tonen diverse werelden die haast refereren naar dromen. De kunstenaar Esher is nooit ver weg. Maar Dr. Seuss zet er telkens duidelijk zijn eigen stempel op met fantasiecreaturen in al evenzeer fantasierijke omgevingen. Heerlijk om in te verdwalen als kijker en om op ontdekking te gaan in deze gelaagde prenten.

Eric Vanthillo - mei 2015

Zoek op bib.be

Auteur
Dr. Seuss   

Illustrator
Dr. Seuss   

Uitgeverij
Gottmer   


Jaartal
2015

ISBN
9789025760038

Aantal pagina's
52

Prijs
€12,95


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Did I ever tell you how lucky you are?

Vertaler(s)
Bette Westera