Havikskruid

Coverafbeelding van: Havikskruid

Trefwoord(en)
magie
heksen
vriendschap
clans
liefde

Genre
leesboek

Vanaf
14 jaar

Door een krachtige toverspreuk van een heks worden twee baby’s op het moment van hun geboorte met elkaar verwisseld. Dertien jaar later is Poppy Hooper een rebelse puber die al talloze malen van school moest veranderen en het haar vader niet makkelijk maakt. Dit terwijl Ember een jonge heks is, die echter weinig opheeft met de hele heksenopleiding. Door een vreemd toeval ontmoeten beide meisjes elkaar en worden ze ook nog eens verliefd op dezelfde jongen. Alle drie raken ze betrokken bij een eeuwenoude voorspelling over een nieuwe heksenkoningin.

Dit verhaal zal meisjes waarschijnlijk meer aanspreken dan jongens, want die komen er niet echt aan te pas. De heksenkring waarin Ember opgroeit moet zelfs niets van mannen weten. Daarnaast worden de personages en de gebeurtenissen erg uitgebreid beschreven. De herkenbaarheid bij meisjes zal hier waarschijnlijk veel groter zijn dan bij jongens.
Door die beschrijvingen wordt de spanning wel regelmatig uit het verhaal gehaald en het zal leesbereidheid vragen om de aandacht bij het verhaal te houden.
In het begin komt het verhaal realistisch over, maar als er hekserij aan te pas komt en spreuken bepaalde dingen moeten bewerkstelligen, komt de geloofwaardigheid in het gedrang. Daarnaast worden er een aantal elementen weinig of niet uitgewerkt. Poppy merkt wel dat er vreemde dingen gebeuren, maar daar wordt verder niets mee gedaan. Enkel dat het haar in de problemen brengt. Al maakt ze zich daar verder weinig druk over. Het kan haar weinig schelen. Ook als ze daardoor weer eens van school moet veranderen. Op een bepaald moment volgt ze een haas, die haar schijnbaar ergens naartoe wil brengen. Dat vindt ze dan weer heel normaal, ze stelt er zich geen vragen bij..
Het personage van Ember komt beter en geloofwaardiger over. Zij voelt zich niet thuis in de wereld waarin ze opgroeit en wil daar eigenlijk aan ontsnappen. Ze trekt daarvoor het bos in waar ze enkele plekken heeft die haar rust geven en waar ze zichzelf kan zijn.
De heksen moeten niets van mannen weten. Toch hebben ze hen nodig om kinderen te verwekken, maar daar wordt niets over verteld, op één enkel zinnetje na..
De eindstrijd die het verhaal besluit, komt erg chaotisch en weinig geloofwaardig over. Ook het uiteindelijke slot laat de lezer wat beduusd achter. Want het verhaal is niet helemaal afgerond.
Een meisjesverhaal dat zich in twee werelden afspeelt, de echte en de afgeschermde heksenwereld. Het kan echter niet helemaal overtuigen.

Pol Van Damme - augustus 2016

Zoek op bib.be

Auteur
Irena Brignull   

Uitgeverij
Gottmer   


Jaartal
2016

ISBN
9789025761189

Aantal pagina's
382

Prijs
€16,95


Vertaald uit
Engels

Originele titel
The Hawkweed Prophecy

Vertaler(s)
Maria Postema