Hart van staal

aanrader Coverafbeelding van: Hart van staal

Trefwoord(en)
robots
vriendschap
opstand
verzet

Genre
leesboek

Vanaf
10 jaar

Op het eiland waar Ravi en Zina wonen met hun families wordt muziek verboden. Ravi, die dol is op zijn elektrische gitaar, begrijpt er niets van. Tot zijn grote verbazing vinden zijn ouders dat verbod een goed idee. Wanneer Ravi daarna ontdekt dat zijn ouders met hun ogen open slapen en er een blauw licht uit hun oor komt, is hij helemaal in de war. Zijn dit zijn echte ouders nog wel? Op school ontmoet hij Zina, die net als hij dol is op muziek. Die luistert een gesprek af van Ravi en zijn vriend wanneer Ravi vertelt over de twijfel rond zijn ouders. Ze vraagt zich bezorgd af of haar vader ook aangepast is, want die doet zo raar. Ravi en Zina maken kennis met Blinker en Mink die hetzelfde merkten bij hun ouders. Het is duidelijk: er worden mensen vervangen door robots. De vier jongeren worden vrienden en komen in opstand. Ze maken protestliederen om andere kinderen bewust te maken van de situatie en om samen in opstand te komen. Ondertussen proberen ze uit te zoeken waar hun echte ouders zijn. Maar dat is allemaal niet zonder gevaar.

In dit verhaal worden de belevenissen van Ravi en Zina afgewisseld. Zo beleeft de lezer de avonturen vanuit twee invalshoeken. En af en toe komen de nieuwe beleidsmakers even aan bod, waardoor je de dreiging die stilaan opgebouwd wordt, nog beter aanvoelt. Samen met Ravi en Zina kom je tot de ontstellende vaststelling dat hun ouders vervangen zijn door robots. Hoe kan dat? En hoe komt het dat het zo lang duurde voor ze iets opmerkten? Wat eerst begon als een onduidelijk gevoel komt al snel in een stroomversnelling wanneer de kinderen het blauwe licht uit de oren van hun ouders ontdekken. Daarna start de zoektocht naar lotgenoten. En wanneer die gevonden zijn, kan het verzet en de opstand beginnen.
Het verhaal heeft veel vaart en zit vol actie. Natuurlijk volgen er maatregelen op hun verzet en worden ze gezocht. Dat maakt alles spannend en erg boeiend. De afwisseling van Ravi’s en Zina’s belevenissen en hun gevoelens verhoogt de spanning. De personages zijn goed gekozen. Hun karakters zijn verschillend, ze gaan op hun eigen manier om met de verontrustende waarheid rond hun ouders en de samenleving. Daardoor vullen ze elkaar ook mooi aan wanneer ze in opstand komen.
De liedjes die Zina bedenkt, bestaan ook echt. Ze zijn te beluisteren via de info vooraan in het boek.
Dit is een spannend avontuur in een mogelijk nabije toekomst waarbij de kracht van muziek centraal staat. Een stevige aanrader die nog vervolgd gaat worden.

Mik Ghys - augustus 2023

Zoek op bib.be

Auteur
Simon van der Geest   

Illustrator
Martijn van der Linden   

Uitgeverij
Querido   


Jaartal
2023

ISBN
9789045128078

Aantal pagina's
350

Prijs
€18,99