Hart op slot

Coverafbeelding van: Hart op slot

Trefwoord(en)
dood
rouwverwerking
verdriet
werkboek

Genre
informatief

Vanaf
5 jaar

‘Een wegwijzer voor rouwverwerking bij kinderen’. Deze ondertitel verklaart het ganse opzet van dit degelijk onderbouwde werk. Het bestaat uit een verhaal op kindermaat en een uitgebreid non-fictieluik.
In het verhaal is de opa van Senne gestorven. Senne wil zijn hart op slot doen om niets meer te hoeven voelen en gaat op zoek naar een slot. De dame in de supermarkt heeft geen sloten maar wel rijstpap. Karim, de kruidenier, raadt hem vleugels aan om zijn opa vrij te laten zodat hij aan een nieuw leven kan beginnen. Fré, de fietsenmaker, geeft hem een groot slot maar Senne weet niet hoe ermee om te gaan. Tot het buurmeisje Fien hem op andere gedachten kan brengen…
Dit gevoelige verhaal troost en suggereert. Het helpt kinderen doorheen de rouwverwerking. Maar even goed opent het ogen voor wie niet onmiddellijk met de dood te maken heeft. De tekst leest vlot, de kleurrijke prenten verluchten en vullen aan.
Hierna volgt een uitgebreid luik voor kinderen en volwassenen met vele tips, ideeën en concrete opdrachten die kunnen helpen bij het verwerken van de dood van geliefden of van wie dicht bij je stond.
De makers hebben alles netjes opgebouwd in heldere hoofdstukken die je meteen op weg helpen. Een eerste deel gaat over de dood zelf: Wat is doodgaan? (een wetenschappelijk benadering ervan) Hoe gaat iemand dood? Wie gaat dood? En ook zaken waar je niet van dood gaat. Een tweede deel handelt over de periode na de dood: Wat gebeurt er met het lichaam en hoe verloopt een begrafenis? Hoe kijken verschillende culturen naar de dood? Wat gebeurt er op een begraafplaats? Een derde deel gaat over de herinnering en het vasthouden ervan: Welke gevoelens kunnen allemaal aan bod komen? En hoe kan je vermijden dat je je hart op slot wil doen?
Daarna volgen nog verhelderende uitspraken van kinderen over hoe zij de dood ervaren, suggesties voor bijkomende literatuur en websites die kunnen helpen en een uitgebreid trefwoordenregister.
Het boek wordt ook helder ingeleid door een verklarend voorwoord van prof. dr. Manu Keirse en het non-fictieluik opent met concrete en algemene tips om kinderen te begeleiden in hun rouwproces.
Kortom, dit uitgebreide werk met oog voor alles rond de dood, hoort in elke groep of klas waar kinderen opgroeien en begeleid worden in tal van processen zoals in dit geval ‘de dood’. En in families waar geliefden sterven zal dit boek troost bieden en helpen bij het verwerken ervan.
Een werk dat duidelijk is ontstaan vanuit een hiaat en de noodzaak om dit op te vullen met concrete hulpmiddelen vanuit persoonlijke ervaringen en expertise.

Eric Vanthillo - maart 2019

Zoek op bib.be

Auteur
Elien Craenhals
Emy Geyskens   

Illustrator
Annelies Vandenbosch   

Uitgeverij
Davidsfonds/Infodok   


Jaartal
2018

ISBN
9789059089389

Aantal pagina's
100

Prijs
€19,99