Harde hand

aanrader Coverafbeelding van: Harde hand

Trefwoord(en)
dierenmishandeling
dierenliefde
opgroeien
gezin
trauma’s
angsten

Genre
leesboek

Vanaf
15 jaar

In ‘Harde hand’ verweeft Marita De Sterck op geniale wijze verschillende verhaallijnen door elkaar. Geleidelijk komen ze naar elkaar toe, om te eindigen in een bevrijdende finale. Dit alles in korte hoofdstukjes vanuit verschillende vertelstandpunten. Het geheel leest vlot weg en komt stevig bij je binnen.
Alles draait rond Turbo, de hond met felle angsten en een stevig traumatische achtergrond. Mira, die eigenlijk Sara heet, werkt als vrijwilliger in het dierenasiel en adopteert Turbo, terwijl iedereen het haar afraadt. Maar zij weet beter. En gaandeweg kom je als lezer te weten dat zowel de levens van Turbo als dat van Mira veel gelijkenissen hebben. Want niet voor niets lees je al vrij snel in het begin van het verhaal de harde zin “Oud worden is klop krijgen”.
Buiten Mira en Turbo is er de bruut van een jager die aan de bron ligt van Turbo’s zware trauma’s, de moeder van Mira die ook een bevrijdend proces doorloopt dankzij of met haar dochter en Turbo, een afwezige vader uit een ver verleden, de blinde Julie en andere personages die allemaal hun functie hebben in het verhaal.
Je leest het boek in één ruk uit, het slaat je met verstomming en walging en tegelijkertijd is er de warme troost van hoe Mira en Turbo groeien (en helen). Afhankelijk van het personage van het betreffende hoofdstuk lijkt De Sterck haar schrijfstijl aan te passen: sterk ingeleefd en diep invoelend voor Mira, bruut, kil en ongenuanceerd hard voor de jager.
Kortom, dit is een ‘slim’ geconstrueerd verhaal dat zich onder je vel nestelt en dat je diep raakt. Realistisch en herkenbaar, filmisch en beladen met heftige emoties. Dit is duidelijk een verhaal met een noodzaak!
Een aanrader.

Eric Vanthillo - maart 2023

Zoek op bib.be

Auteur
Marita De Sterck

Uitgeverij
Querido   


Jaartal
2023

ISBN
9789045128733

Aantal pagina's
184

Prijs
€17,99