Hap!

Coverafbeelding van: Hap!

Trefwoord(en)
humor
televisie
gezin
achtervolgen

Genre
leesboek

Vanaf
10 jaar

Wahoo helpt zijn vader met het verzorgen van dieren. Als zijn vader wordt ingehuurd om te helpen bij een reality-survivalprogramma, gaat Wahoo mee om een oogje in het zeil te houden. En maar goed ook want de presentator van het televisieprogramma, Derek Badger, heeft geen idee hoe hij met wilde dieren in de natuur moet omgaan. Wahoo’s vader moet hem dan ook elke keer uit een netelige situatie redden. Maar op een nacht verdwijnt de presentator spoorloos in het moerasgebied waar ze opnames maken. Nu moet iedereen op zoek naar hem. En dan is er nog Tuna, een meisje dat zich bij hen heeft aangesloten op de vlucht voor haar gestoorde, gewapende vader.

Dit ironisch humoristisch verhaal valt uiteen in twee stukken. In het eerste deel wordt voornamelijk ingezoomd – om in televisietermen te blijven – op de ‘fake’ manier waarop het zogenaamde reality-survivalprogramma wordt opgenomen. Alles blijkt nep te zijn en op voorhand in een script gegoten. De presentator is iemand die zichzelf bijzonder belangrijk vindt maar er eigenlijk niets van terecht brengt en al helemaal niet weet hoe te overleven in de wildernis. In dit eerste deel is het vooral de ironische toon van het verhaal die de boventoon voert. Van spanning is er weinig of geen sprake.
In het tweede deel van het verhaal komt een veel ernstiger onderwerp aan bod. Namelijk de mishandeling van het meisje Tuna dat op de vlucht slaat voor haar aan drank verslaafde, agressieve vader. Zij wordt opgevangen door Tahoo en zijn vader die haar meenemen naar de televisieopnames. Als haar vader haar op het spoor komt, begint er een wilde achtervolging in het moerasgebied die voor de nodige vaart en spanning in dit deel van het verhaal zorgt. Aan het slot, waarbij alles tot een einde komt, steekt de ironie weer de kop op.
De lezer heeft dan ook een tweeledig gevoel bij dit verhaal. Enerzijds het hele telvisiegedoe dat een beeld geeft hoe een reality-programma helemaal nep blijkt te zijn en pas op de montagetafel tot iets spannends wordt gemonteerd en dat met heel wat ironie wordt verteld. Anderzijds is er die mishandeling, een ernstig onderwerp waarbij de ironie en humor helemaal verdwenen is.
Het verhaal wordt door de auteur verteld, voornamelijk vanuit het standpunt van Tahoo. Maar regelmatig verspringt het vertelstandpunt naar andere personages. In het tweede, spannende deel wordt er ook telkens naar een andere locatie overgesprongen op een ‘cliffhanger’, een spannend ogenblik. Daardoor blijft de lezer geboeid verder lezen. Als de auteur vertelt vanuit het standpunt van de verdwenen presentator gaat hij erg ver in de ironie en slaat de presentator gewoon door. Een stuk dat toch iets te overdreven lijkt. In de spectaculaire ontknoping worden de spanning en ironie met elkaar vermengd, wat een vrij bizarre toestand oplevert.
Een boek waar de lezer heel wat kan ver-hap-pen aan pagina’s maar dat een dubbel gevoel achterlaat.

Pol Van Damme - augustus 2015

Zoek op bib.be

Auteur
Carl Hiaasen   

Uitgeverij
Lemniscaat   


Jaartal
2015

ISBN
9789047705512

Aantal pagina's
310

Prijs
€16,95


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Chomp

Vertaler(s)
Tjalling Bos