Handboek voor historiehoppers – het Oude Griekenland

Coverafbeelding van: Handboek voor historiehoppers – het Oude Griekenland

Trefwoord(en)
humor
tijdreizen
Oude Griekenland

Genre
informatief

Vanaf
11 jaar

Het boek begint met een uitleg over het hoe en wat van Chrono BV, een bureau dat tijdreizen aanbiedt naar het verleden. De gids dateert van 2165, maar werd door een slordige tijdreiziger in onze tijd vergeten.
Dan volgt een inleiding over het tijdreizen zelf waarna de gids enkele plaatsen beschrijft in het Oude Griekenland: Athene, Sparta, Thermopylae en Salamis. Komen ook nog aan bod: Gouden tijden in Griekenland, Alexander de Grote en de val van het Griekse Rijk. Een woord van Adam Redkill, de CEO van Chrono BV, sluit het boek af.

Wie als volwassene dit boek leest, vraagt zich af welk doel het boek nastreeft. Wil het op een grappige manier een stuk geschiedenis meegeven? Of wil het de ‘domme’ dingen belichten die de Oude Grieken deden? Feit is dat het boek de Oude Grieken op een nogal groteske manier onder de aandacht brengt. Op bijna elke bladzijde is wel een voetnoot die naar die bewuste Chrono BV verwijst waarbij ze de verantwoordelijkheid over bepaalde dingen die verteld worden, afwijzen. Tussendoor staan er groene kaders waarin tips voor de tijdreiziger staan over bepaalde gebeurtenissen en hoe men daarop kan reageren of hoe men problemen vermijdt. Er zijn ook lichtgrijze kaders waarin een ‘lunch’ wordt voorgesteld met een bepaald persoon uit het Oude Griekenland waarin naast informatie over deze persoon ook weer dingen staan die men liefst niet doet in het gezelschap van die persoon.
Over de vele verwezenlijkingen van de Oude Grieken, over hun cultuur, het dagelijkse leven, geleerden, filosofen en dergelijke, komt de lezer weinig te weten. Over de irritante en arrogante zelfverzekerdheid van de zogenaamde Chrono BV des te meer. Waarna de lezer nog steeds met de vraag zit: Wat is het doel van dit boek?

Pol Van Damme - mei 2019

Zoek op bib.be

Auteur
Jonathan W. Stokes   

Illustrator
Xavier Bonet   

Uitgeverij
De Fontein   


Reeks
Handboek voor historiehoppers

Jaartal
2019

ISBN
9789026148392

Aantal pagina's
135

Prijs
€12,50


Vertaald uit
Engels

Originele titel
The Trifty Guide to Ancient Greece: a Handbook for Time Travelers

Vertaler(s)
Anne Douqué