Haaieneiland

aanrader Coverafbeelding van: Haaieneiland

Trefwoord(en)
zee
stammen
avontuur
eiland
ontdekkingsreizen
scheepvaart

Genre
leesboek

Vanaf
12 jaar

1722. Roemer is matroos op één van de drie schepen die onder leiding van Jacob Roggeveen de Stille Zuidzee doorkruisen. Het leven aan boord is hard, het weer bar slecht en het eten bedorven. Als één van de schepen bij een eiland op het rif loopt en vergaat, gaat Roemer er met drie andere matrozen vandoor. Ze vluchten de jungle in en blijven achter als de andere schepen wegvaren. Het eiland lijkt een paradijs. Roemer sluit vriendschap met een meisje van een inheemse stam en heeft respect voor de andere stamleden. Hij leert hoe het leven er verloopt. Maar er loert ook gevaar. En niet alleen van de vele haaien in zee.

De historische verhalen van Rob Ruggenberg voeren de lezer telkens mee naar gebeurtenissen in het verleden. Hij neemt een stukje uit de Nederlandse geschiedenis, doet een uitgebreide research ter plaatse, gebruikt historisch echt bestaande personages en bouwt daarrond een bijzonder spannend en geloofwaardig verhaal. Daarbij wordt de lezer op een erg realistische manier in een wereld gekatapulteerd waaruit hij pas terugkeert als de laatste bladzijde is omgeslagen. Door achter het verhaal nog de historische gebeurtenissen en personages te kaderen, wordt de geloofwaardigheid nog meer verhoogd. Ook het gebruik van plaatselijke woordenschat – die in een woordenlijst achteraan wordt verklaard – draagt bij tot de juiste sfeer in het verhaal.
Alle personages zijn echt mensen van vlees en bloed, de gebeurtenissen worden telkens heel erg realistisch beschreven. De spanning wordt snel opgebouwd en aangehouden gedurende het hele verhaal om uit te monden in een explosieve finale. Naast het spannende verhaal krijgt de lezer ook een beeld van het leven van een matroos op zo’n 18de eeuws schip, het leven van de inheemse stammen en hun bijzondere navigatie op zee. Bij elk verhaal van Rob Ruggenberg ‘leert’ de lezer meer over de plaats waar het verhaal zich afspeelt en de zeden en gewoontes van de bevolking. Dit zonder dat het belerend overkomt en zonder dat het stoort in het verhaal. Historische verhalen met spanning en diepgang!
Een heel sterke aanrader!

Bekroond met de Thea Beckmanprijs 2017.

Pol Van Damme - februari 2016

Zoek op bib.be

Auteur
Rob Ruggenberg   

Uitgeverij
Querido   


Jaartal
2015

ISBN
9789045118758

Aantal pagina's
255

Prijs
€15,99