Guinness World Records 2022

Coverafbeelding van: Guinness World Records 2022

Trefwoord(en)
weetjes
records

Genre
informatief

Vanaf
9 jaar

Tussen 1 april 2020 en 31 maart 2021 ontving Guinness World records 41.959 aanvragen voor recordpogingen uit de hele wereld. Dat zorgde weer voor heel wat nieuwe records voor dit jaarlijkse naslagwerk. Ook de vorig jaar georganiseerde Guinness World Records Day, waarbij op 1 dag duizenden mensen over de hele wereld tegelijk een recordpoging wagen, had veel succes. Een selectie van de geslaagde records vind je vooraan in dit boek. Waaronder de verste afstand op blote voeten op LEGO-stenen (3886 meter), de snelste tijd om 15 Ferrero Rocher bonbons te eten (2 minuten 1,7 seconden) en de meeste wasknijpers aan een baard (359).
Op de eerste bladzijden vind je ook de Belgische en Nederlandse records die behaald werden. De rest van het boek is opgedeeld in 9 hoofdstukken, waarbij de schijnwerper vooral gezet werd op milieu. Klassieke thema’s zijn natuur, kunst en sport. Dit jaar is er ook aandacht voor ‘jonge presteerders’, met interviews van 8 tieners en hun record. Zo is meteen duidelijk dat leeftijd geen rol speelt als je een plekje wil veroveren in dit recordboek.
Tussen elk hoofdstuk is er een virtuele rondleiding langs attracties die wereldberoemd zijn, zoals Yellowstone National Park, Australia Zoo en het Louvre. Een prettige kennismaking vanuit je zetel.
Hier en daar vind je een pictogram van ‘100 %’. Daar staat een foto die de ware grootte toont van een recordhouder. Zoals bij het kleinste reptiel, een B. nana die op je vingertop past en maar 13,5 cm lang is, zonder zijn staart. Of het koudebestendigste insect, de rode platte schorskever.
Dit jaar is er ook een Hall of Fame, met personen die een unieke bijdrage leverden bij het breken van records, zoals Sultan Kösen (de langste persoon) en Sir David Attenborough (langste carrière als tv-presentator).
Tal van interessante records vullen de pagina’s, met soms intrigerende onderwerpen. Wat denk je van ‘vreemde beroepen’ zoals voetsnuiver of klokkentorengids. Of ‘spraakmakende reizen’ zoals de langste reis op een elektrisch skateboard of de oudste persoon die beide polen bezocht. Of ‘vreemde talenten’ zoals de langste zeepbellenketting of de meeste mensen staand op een spijkerbed. Maar ook de klassiekers blijven aan bod komen, zoals ‘verzamelingen’, ‘snorren en baarden’ en heel wat sporten.
Kortom, dit is weer een naslagwerk om uren van te genieten. Verbazing, bewondering en hilariteit wisselen elkaar af bij het lezen en bekijken van al deze records. Elk jaar opnieuw is het een plezier om in dit boek te grasduinen. Heerlijk ontspannend lees- en kijkvoer voor alle leeftijden.

Mik Ghys - november 2021

Zoek op bib.be

Uitgeverij
De Fontein   


Jaartal
2021

ISBN
9789026154782

Aantal pagina's
256

Prijs
€25,00


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Guinness World Records 2022

Vertaler(s)
Jan van de Westelaken