Groter dan een droom

aanrader Coverafbeelding van: Groter dan een droom

Trefwoord(en)
dood
gezin
broers
zussen
bevrijden

Genre
prentenboek

Vanaf
5 jaar

‘Groter dan een droom’ verscheen voor het eerst in 2013 en werd in 2014 (terecht) bekroond met een Zilveren Griffel en de Boekenleeuw. In datzelfde jaar was er een 2de en een 3de druk. En nu, 6 jaar later, is er deze 4de druk. En maar goed, want dit boek verdwijnt best niet uit de handel. Het is tijdloos en raakt zijn lezers/kijkers diep.
Het verhaal gaat over een jongen die gefluister hoort. Dat is zijn zusje dat hij nooit gekend heeft. Ze was al dood bij zijn geboorte. Enkel een ietwat vergeelde, grijzige foto aan de muur getuigt van haar bestaan. Ze fluistert hem toe dat ze hem vannacht komt halen (en dat hij de marsepein niet mag vergeten). En inderdaad, die nacht, als iedereen ligt te slapen, rukt zij hem uit bed. Zij gaan fietsen door de stad en door de natuur. Hoger dan de bomen met de vogels mee en bijna tot aan de maan. Daarna passeren zij de kerk waarnaast zij toen begraven werd en het ziekenhuis waar zij toen gestorven is. Daarna gaan ze bootje varen en eten ze met veel smaak (en nog meer liefde) de marsepein samen op. De volgende ochtend wordt hij weer alleen wakker. Maar wel met een warm gevoel. Want eindelijk heeft hij zijn zusje gezien. En ze was groter dan een droom.

Dit hartverwarmende prentenboek is het resultaat van een intense samenwerking tussen auteur en illustrator. Want beide zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.
De prenten zijn, zoals we gewend zijn bij Törnqvist, pareltjes van tekenkunst met zachte kleuren, weidse landschappen en rake details. Zij schildert sferen waar je niet omheen kan en die je raken. Zoals die prent van de laaghangende maan en ervoor de 2 fietsers, om in te kaderen en op te hangen zo gevoelig mooi.
De al even fragiele tekst laat zich traag (voor)lezen, woord voor woord. Hij vertelt een heleboel tussen de zinnen door en prikkelt zo je verbeelding en je eigen ervaringen met de dood én het leven.
Een gevoelige aanrader voor jong én oud!

Eric Vanthillo - november 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Jef Aerts   

Illustrator
Marit Törnqvist   

Uitgeverij
Querido   


Jaartal
2020

ISBN
9789045114019

Aantal pagina's
46

Prijs
€16,99