Grote jongens huilen wél

Coverafbeelding van: Grote jongens huilen wél

Trefwoord(en)
huilen
school
verdriet
missen
vaders

Genre
prentenboek

Vanaf
4 jaar

Levi en zijn papa woonden aan zee. De dag dat Levi voor het eerst naar zijn nieuwe school ging, was hij best bang voor wat er allemaal komen zou. Papa wist niet goed hoe hem te troosten en stuurde hem dan maar de deur uit met een lekker lunchpakketje en het grootste cliché: ‘Grote jongens huilen niet.’ Dus Levi huilde niet. Maar onderweg zag hij alleen maar huilende mannen: een visser die een verre reis ging maken, twee dromerige dichters, trotse mannen, bakkende mannen, en nog veel meer mannelijk schoons. En allemaal huilden ze. Levi begreep het niet zo goed. Toen kwam hij aan zijn nieuwe school, en daar viel het allemaal veel beter mee dan verwacht. Ook de weg terug naar huis verliep veel vrolijker dan die ochtend. Thuis zat papa op hem te wachten. En wat zag Levi op zijn wang?… Hij wist wel beter nu. En papa kon hem alleen maar gelijk geven.

Dit originele prentenverhaal over het gekende thema van mannen en huilen (of niet) verloopt rechtlijnig naar een voorspelbaar einde toe. Maar de weg naar dat einde zit vol verrassingen en leuke wendingen. Het verhaal wordt verteld met korte, eenvoudige zinnetjes. Woorden die enkel de essentie zeggen. Het overige verzin je er met gemak (en nog meer plezier) zelf bij.
De zacht gekleurde prenten zijn pareltjes. In een afgemeten stijl die het midden houdt tussen naïviteit en esthetica tekent en schildert Howley erop los. De mannenwereld die hij verbeeldt is op zijn minst origineel en verrassend. En het aantal vrouwen daarin is schaars… Hij verweeft er een fijne humor in, waardoor het geheel luchtig blijft. Zo komt de boodschap erg duidelijk over zonder dat het drammerig of opdringerig wordt. Knap!

Eric Vanthillo - november 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Jonty Howley   

Illustrator
Jonty Howley   

Uitgeverij
Volt   


Jaartal
2020

ISBN
9789021422374

Aantal pagina's
46

Prijs
€14,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Big Boys Cry

Vertaler(s)
Gideon Samson