Groeipijn – teksten voor jongeren

aanrader Coverafbeelding van: Groeipijn – teksten voor jongeren

Trefwoord(en)
theater
drama
spelen
scenario

Genre
hobby

Vanaf
14 jaar

Zonder Kora is een groep toneelschrijvers die meer doen dan alleen maar schrijven. Zij geven ook theaterlessen, spelen zelf, regisseren, geven masterclasses in acteren, en nog veel meer. Het is een ploeg gepassioneerde theatermensen met het (theatrale) hart op de juiste plaats. Dat merk je doorheen alle dialogen – 54 in totaal – die je terugvindt in dit lijvige lees- en werkboek.
‘Groeipijn’ is het centrale thema. Om het overzicht te bewaren, zijn de dialogen netjes verdeeld in 5 hoofdstukken: groepsdruk, macht, kopzorgen, liefde en prikkels.
In een kort voorwoord omschrijven de makers de teksten als eigenzinnig, grappig, droevig en pijnlijk. En dat is niet gelogen.
Ook fijn dat ze hun spelers bedanken voor alle inspiratie. Want deze dialogen zijn uit het leven gegrepen, maar hebben toch net die twist die ze diezelfde realiteit doen overstijgen.
Speelbaar zijn ze met gemak. Allemaal variëren ze tussen een lengte van 2 tot 5 pagina’s. Meestal zijn het dialogen voor 2 tot 5 spelers. Maar er staan ook wat monologen tussen.
Inhoudelijk zijn ze heel divers: over té positief in het leven staan, over de samenstelling van een groep vrienden, over kleren en wat aan te trekken, over problemen aan de kassa van de supermarkt, over ruimte geven en ruimte nemen, over wit brood eten, over vallende sterren en of ze op je hoofd kunnen vallen, over het hebben van jeuk, over sorry zeggen, over de grote liefde, over foto’s en privacy, over dood zijn, en over zoveel meer.
Lees- en luisterplezier verzekerd met al dit ‘pubergeweld’. Herkenbaarheid is een grote troef. En de fijne humor en zelfrelativering zorgen voor voldoende luchtigheid.
Dit is dus een kant en klaar bruikbaar boek voor elke klas of groep waar drama en theater centraal staan. Maar ook thuis is dit een inspirerend boek. Om alleen te lezen of samen met je vrienden.
Omdat dit soort boeken niet altijd meteen de juiste aandacht krijgen tussen alle andere uitgaven, en omdat binnen het genre van de theaterboeken dit echt wel een meerwaarde heeft, raden wij het graag aan.

Eric Vanthillo - juni 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Rick Dros   
Birgit van der Jagt   
Iris Stam   
Heleen van Wiechen   

Uitgeverij
International Theatre & Film Books   


Jaartal
2019

ISBN
9789064038792

Aantal pagina's
178

Prijs
€20,00