Groeipijn 2 – Meer teksten voor jongeren

aanrader Coverafbeelding van: Groeipijn 2 – Meer teksten voor jongeren

Trefwoord(en)
theater
toneel
drama
spelen

Genre
hobby

Vanaf
14 jaar

In 2019 was er de eerste ‘Groeipijn’, een boek vol korte, speelbare dialogen voor jongeren. De dialogen waren uit het leven gegrepen en overstegen tegelijkertijd  hun soms turbulente leventje.
Nu, 2 jaar later, is er van dezelfde makers deze tweede publicatie waarin je weer concreet tekstmateriaal terugvindt om direct mee aan de slag te gaan ‘op de theatervloer’.
Deze keer zijn het niet alleen dialogen (45), maar ook monologen (13), trialogen (12), groepsscènes (14), algemene spelscènes (8) en nog verder af te maken dia- of trialogen (6).
Wie hier zijn gading niet in terugvindt, zal het waarschijnlijk nergens vinden…
De onderwerpen zijn heel divers, maar altijd betrokken op jongeren van vandaag: over kwetsbaar zijn, over volwassen worden en het krullen van cadeaulintjes, over foute dingen zeggen, over enge mannen, over twee wasknijpers aan de waslijn, over problemen op tafel smijten, over ideeën jatten en origineel zijn, over een glibberige mango, over het uit maken (of niet), over alles onder controle hebben (of net niet), en over zoveel meer.
Bijzonder zijn de spelscènes achteraan in het boek, waarbij telkens gefocust wordt op een theatrale actie zoals het binnenkomen, het gebruik maken van stiltes in de scène, over incasseren, over stil spel, enzovoort. Stuk voor stuk interessante scènes met telkens vele mogelijke spelingangen die gesuggereerd worden. De laatste 6 scènes zijn er om zelf af te maken. Het zijn dia- of trialogen die multi-interpreteerbaar zijn. Bij elke scène krijg je ook weer verschillende suggesties die je op weg helpen. Maar zoals de makers zelf schrijven: vergeet zeker niet je eigen ideeën en suggesties!
Zoveel eigentijds en helder spelmateriaal in één bundel, je gaat er haast van duizelen. Jongeren zijn er gek op en zetten de korte teksten met gemak en veel plezier naar hun hand.
Ook deze bundel mag in geen enkele klas of groep waar drama en theater centraal staan ontbreken. Maar even goed thuis, om alleen te lezen of met je vrienden.
Ook deze tweede ‘Groeipijn’ is een aanrader! Een must!

Eric Vanthillo - januari 2022

Zoek op bib.be

Auteur
Rick Dros   
Birgit van der Jagt   
Iris Stam   
Heleen van Wiechen   

Uitgeverij
International Theatre & Film Books   


Jaartal
2021

ISBN
9789064039164

Aantal pagina's
270

Prijs
€24,50