Grimwoud

aanrader Coverafbeelding van: Grimwoud

Trefwoord(en)
griezelen
middelbare school
vriendschap
spinnen
geheimen

Genre
leesboek

Vanaf
9 jaar

Vier jongeren hebben wat mispeuterd op school en moeten op zaterdagvoormiddag nablijven voor ‘strafcorvee’. Maar al snel gebeuren er vreemde dingen. Dieren verdwijnen, ze horen een vreemd deuntje en plots is hun begeleidende leraar weg! Het wordt steeds grimmiger. Ze moeten zien uit te zoeken wat er aan de hand is en leren samenwerken als ze deze dag willen overleven.

Bijna het hele verhaal speelt zich af in één voormiddag. De vier jongeren zijn door een bepaald incident in de kantine van de school tot dit strafcorvee gedwongen. Ze zijn erg verschillend en kennen elkaar enkel oppervlakkig. Door de gebeurtenissen is het noodzakelijk dat ze gaan samenwerken. Daarvoor moeten ze hun vooroordelen tegenover elkaar loslaten en elkaar echt leren kennen. Doorheen het verhaal krijgt de lezer een goed beeld van deze vier jongeren en ze komen heel herkenbaar over. Hun reacties op de gebeurtenissen zijn geloofwaardig en hun onderlinge gesprekken verlopen vlot.
Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van Angelo, één van de vier jongeren, in de ik-vorm. De lezer weet dus niet meer dan wat hij meemaakt, denkt en zegt.
Het verhaal leest bijzonder vlot en de griezelige gebeurtenissen volgen elkaar snel op waardoor de lezer geboeid blijft. Toch blijft het verhaal luchtig omdat er heel wat humoristische elementen in het verhaal verwerkt zijn. Want ondanks de penibele situatie waarin de jongeren belanden, kunnen ze toch regelmatig lachen met de anderen – of zichzelf – al is het ook om hun angsten te overwinnen of hun zenuwen de baas te blijven.
Toch zit er nog iets meer in het verhaal. De vier jongeren hebben elk een geheim dat ze nog aan niemand verteld hebben en dat hen toch wel dwars zit. Doorheen het verhaal vertellen ze dit aan elkaar en bevrijden ze zich van die last. Daardoor heeft het verhaal ook een meerwaarde dan enkel een griezelig gegeven.
Lezers die weinig genegenheid voor spinnen voelen, houden er misschien wel wat griezelige dromen aan over.
Een heerlijk hilarisch verhaal dat balanceert tussen comedy en horror. Voor een hele tijd heerlijk griezel-leesplezier.
Een aanrader.

Pol Van Damme - maart 2024

Zoek op bib.be

Auteur
Jennifer Killick   

Uitgeverij
De Fontein   


Jaartal
2024

ISBN
9789026170478

Aantal pagina's
255

Prijs
€17,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Dreadwood

Vertaler(s)
Thomas Olde Heuvelt