Granaatappelmeisje

Coverafbeelding van: Granaatappelmeisje

Trefwoord(en)
dood
missen
natuur
troosten
grootmoeders

Genre
prentenboek

Vanaf
5 jaar

Vier seizoenen geleden, in de herfst, vertrok oma zonder wandelstok. Mee met de zwaluwen, zo leek het wel. De granaatappelboom die zij zelf nog had geplant, bleef achter. Haar kleindochter, de ik-persoon uit dit pakkende prentenverhaal, zocht haar overal. In de kelder, bij de vissen in de vijver, in de takken van de boom, bij de vogels op het dak,… Maar oma was nergens te vinden. Troost vond zij in haar wandelstok en bij mama op de veranda. Soms, in een droom keerde oma even terug met een mandje vol granaatappels. Want uit elk zaadje groeien er duizend nieuwe. En zo was er toen na een tijdje een nieuw granaatappelmeisje…

Dit gevoelige prentenverhaal ontstond uit het project ‘Read with me’, waarbij Iraanse kinderen in moeilijke maatschappelijke omstandigheden of in geïsoleerde gebieden in contact worden gebracht met bijzondere (prenten)boeken. Marit Törnqvist is nauw betrokken bij dit project en coachte Neda Rastinmehr bij het maken van dit boek.
Het verhaal doorloopt traag de seizoenen waarbij het gemis zich doet voelen bij de lezer. Het kruipt onder je vel en met het meisje voel je mee het verdriet, maar ook de hoop en het warme geluk bij de intense herinneringen. Mooi ook hoe tijdens het verstrijken van de tijd sommige zaken verdwijnen en andere terugkeren. Zoals de kringloop van het leven zelf.
Hadi Mohammadi verraste ons eerder al met zijn  Het meisje en haar zeven paarden’ (2018). Deze keer schreef hij met zuinige woorden dit verhaal als een eigentijds sprookje, meesterlijk vertaald door Jef Aerts die de poëzie van de vergankelijkheid goed weet te bewaren.
De paginagrote dromerige prenten slepen je helemaal mee doorheen dit verhaal. De illustrator tekent, kleurt en schildert grootse taferelen vol sfeer. Het geheel straalt warmte uit en verbeeldt de natuur en daarin de menselijkheid in al zijn pracht.
Een weldaad om in te verdwalen en om in weg te dromen.

Eric Vanthillo - maart 2022

Zoek op bib.be

Auteur
Hadi Mohammadi

Illustrator
Neda Rastinmehr

Uitgeverij
Querido   


Jaartal
2021

ISBN
9789045125763

Aantal pagina's
30

Prijs
€15,99


Vertaler(s)
Jef Aerts