Gozert

aanrader Coverafbeelding van: Gozert

Trefwoord(en)
fantasievriendjes
familie
genezen

Genre
leesboek

Vanaf
9 jaar

Ties en Gozert zijn beste vrienden. Ze beleven samen wilde avonturen. Ze gaan samen op trollenjacht, stelen een Romeinse pot uit een museum en helpen kinderen ontsnappen aan monsters. Maar er is één probleem. Ties is de enige die Gozert kan zien. Hij is ook de enige die de trollen en monsters ziet. Zijn ouders proberen hem al lang duidelijk te maken dat Gozert niet bestaat, dat hij alleen leeft in Ties’ verbeelding. Volgens Ties bestaat Gozert wel, maar is hij onzichtbaar. Nadat Ties probeert te ontsnappen nadat hij huisarrest heeft gekregen, besluiten zijn ouders om hem naar Huize Hoopvol te brengen. Voor Ties is het een prachtig kasteel, met voor hem een tent en een picknicktafel als logeerplek. Een viking, een robot en een slakkenkoningin proberen hem ervan te overtuigen om medicatie te nemen. Ties blijft weigeren, tot Luna, een meisje dat stemmen hoort, hem de zombie-afdeling toont. Daar leven de kinderen die voortdurend zware medicijnen krijgen. Ties besluit dat hij daar niet wil terechtkomen en start zijn medicatie. Zal Gozert nu verdwijnen?

De auteur toont de fantasierijke wereld waarin Ties en Gozert leven. Wanneer Gozert even weg is, verandert Ties’ wereld in een saaie, grijze omgeving. Met gewone mensen die er ook al saai uitzien. Maar met Gozert wordt alles anders. Die daagt hem uit en stimuleert hem om actie te ondernemen. Hij maakt de wereld kleurrijk en levendig. Het is dan ook begrijpelijk dat Ties zijn vriend niet wil opgeven. Die laat tijdens de gesprekken die Ties heeft met goedmenende volwassenen duidelijk horen dat hij het allemaal niet wil weten, dat Ties er niets van moet geloven. Toch zal Ties uiteindelijk toegeven want hij wil geen zombie worden, levensloos door de medicatie.
De beschrijvingen van Ties’ fantasievolle avonturen zijn heel kleurrijk en gedetailleerd. En als lezer heb je na het eerste avontuur door dat het allemaal in Ties’ fantasie gebeurt, zodat je door die fantasie de werkelijkheid voelt doorschemeren en je al bezorgd bent over hoe dit zal aflopen voor Ties. Toch is het duidelijk dat de auteur ook niet overtuigd is dat het nemen van medicatie om Gozert te laten verdwijnen een goed idee is. Eigenlijk houdt hij een pleidooi om iedereen de kans te geven om wat anders te zijn, om anders en kleurrijker naar de wereld te mogen kijken, binnen vooraf bepaalde grenzen. Zijn vlotte schrijfstijl neemt je mee in de fantasiewereld van Ties, maar ook naar de kille, grijze omgeving in Huize Hoopvol, die allesbehalve hoopvol is. De expressieve, kleurrijke illustraties tonen perfect die kleurrijke wereld van Ties’ fantasie.
Een aangrijpend en warm verhaal!

Bekroond met de Gouden Griffel 2021.

Mik Ghys - april 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Pieter Koolwijk   

Illustrator
Linde Faas   

Uitgeverij
Lemniscaat   


Jaartal
2020

ISBN
9789047710370

Aantal pagina's
253

Prijs
€14,95