Gouden zoon – De Marstrilogie, deel 2

Coverafbeelding van: Gouden zoon – De Marstrilogie, deel 2

Trefwoord(en)
sciencefiction
Mars
machtsstrijd

Genre
leesboek

Vanaf
15 jaar

Darrow heeft zich opgewerkt in de maatschappij van de Gouden. Door zijn afkomst en zijn doel denkt en handelt hij anders dan andere Gouden. Daardoor heeft hij niet overal vrienden, integendeel. Hij krijgt te maken met een erg machtige tegenstander. Gelukkig kan hij steunen op een aantal betrouwbare vrienden, al is het niet altijd duidelijk of ze hem nu trouw zijn of niet. Er ontstaat een hevige strijd in het universum. Kan Darrow rekenen op zijn vrienden of wordt hij alsnog verraden en overwonnen?
Dit is het tweede deel van de Marstrilogie. Ze grijpt de lezer van bij het begin bij de keel en houdt hem/haar een hele tijd geboeid. Maar langzaam ontspint zich een tragedie van manipulatie, verraad, omkoperij en machtsmisbruik waardoor het voor Darrow een haast onmogelijke taak wordt zijn doel te bereiken. Hij kent overwinningen maar evengoed rampzalige ontwikkelingen die hem in een kwaad daglicht stellen en hem het onderspit doen delven.

Het verhaal speelt in de verre toekomst in de ruimte met hoogtechnologische kenmerken en machines maar eigenlijk lijkt de maatschappij gestoeld naar Romeins model. Dat wordt deels ook duidelijk in de naamgeving van een aantal personages, maar evengoed in een triomftocht zoals die in het Oude Rome werd gehouden. Ook het politieke spel van manipulatie, intriges en verraad lijken zo uit de Romeinse samenleving overgenomen. Alleen speelt het zich nu af op Mars of elders in de ruimte.
Het verhaal wordt door de auteur verteld vanuit het standpunt van Darrow. De lezer weet dus even veel of even weinig over de gebeurtenissen dan ze zich tegenover Darrow voordoen. Meer dan in het eerste deel krijgt de lezer een beeld van de gevoelens van Darrow. En zeker van de onzekerheid over het doel dat hij tracht te bereiken en de manier waarop hij dit wil doen. Terwijl andere Gouden zich niet druk maken over de vele doden van lagere klassen die vallen tijdens de gevechten, voelt Darrow – zelf van een lagere klasse afkomstig – zich dikwijls schuldig over de mensen die hij eveneens opoffert. Enkel met zijn doel voor ogen, kan hij zijn schuldgevoel deels onderdrukken.
Na het slot van dit deel zijn al een aantal elementen in stelling gebracht om de lezer naar het derde deel te loodsen. Jammer dat een redacteur hier en daar doorheen het verhaal schrijffouten over het hoofd heeft gezien.
De lezer moet dit spannende verhaal af en toe wegleggen op even op adem te komen.
Het blijft wel nazinderen.

Pol Van Damme - april 2017

Zoek op bib.be

Auteur
Pierce Brown   

Uitgeverij
Luitingh-Sijthoff   


Reeks
Mars trilogie

Jaartal
2017

ISBN
9789024570980

Aantal pagina's
539

Prijs
€19,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Golden Son

Vertaler(s)
Carla Hazewindus