Gomaar
De drie theaterteksten die je in deze bundel terugvindt vormen samen de trilogie ‘Gomaar’, die voor het eerst integraal opgevoerd werd door het theatergezelschap Ultima Thule in 2008.’Stekezotvanu’ werd voor het eerst opgevoerd in 2003, ‘Wiedatterieris’ in 2006 en ‘Tisaltijdiet’ in 2008.
Samen vormen zij een lijvig en beklemmend levensportret van de eind jaren 50 geboren Gomaar, ergens in Vlaanderen, in een afgelegen dorp waar iedereen iedereen kent en iedereen tegen iedereen praat over iedereen. Als een kroniek van generaties over verschillende (veranderende) tijden heen, waarin persoonlijke keuzes en acties grote gevolgen kunnen hebben. In het eerste verhaal ontmoeten we de boer Godfried en zijn immer zwijgende vrouw Maria, die plots weer begint te praten als zij onverwacht bevalt van Gomaar. Op de boerderij is er ook de knecht Gaspard die een groot geheim met zich meedraagt. Voldoende stof voor een meeslepend verhaal. Herkenbaar Vlaams en tegelijkertijd de anekdotiek overstijgend door de universele en mythische proporties van de beschrijvingen. Met grote en kleine emoties (of juist het ontbreken ervan) die de personages met zich meedragen en die jezelf als lezer beklijven.
Het tweede verhaal start als Gomaar 20 jaar is en speelt zich af in de grote stad waar hij 4 jaar eerder belandde in de sfeer van vrijheid en idealen (die in de beleving wel maar in de realiteit niet altijd even groots waren…) en hoe hij er Anna leerde kennen, zijn grote liefde in die tijd.
Het derde verhaal speelt zich af als Gomaar 40 jaar is en hij terugkeert naar het dorp van weleer voor de begrafenis van zijn moeder. Hij is er met zijn dochter Sara en is ondertussen gescheiden van zijn vrouw Anna. In het dorp is er veel veranderd maar verandering of niet, “alles komt altijd terug. De wereld is rond en als ge altijd doorloopt dan komt ge op een dag weer op dezelfde plek uit.”
Het geheel leest als een roman vol sfeer. De Wulf hanteert een vlotte pen waarmee hij lange stukken verteltekst combineert met heldere dialogen die tot de verbeelding spreken. Zijn levendige spreektaal is doordrongen van de nodige poëzie wat het geheel optilt tot een esthetiek die uitnodigt om uitgesproken te worden. Om luidop te lezen, alleen of in groep, en om te vertalen in boeiende theatrale scènes. Daarom een werk dat niet mag ontbreken in groepen waar theater gemaakt en gespeeld wordt, maar even goed thuis in de private boekenkast.
Een stevige aanrader!
Eric Vanthillo - december 2014
Auteur
Wim De Wulf
Uitgeverij
Bebuquin
Jaartal
2013
ISBN
9789075175417
Aantal pagina's
120
Prijs
€15,00