Golden Boy

Coverafbeelding van: Golden Boy

Trefwoord(en)
seksualiteit
gender
anders zijn
verliefd

Genre
leesboek

Vanaf
14 jaar

Max Walker is een populaire jongen. Hij is aantrekkelijk, sportief en zeer geliefd door de meisjes. Thuis is hij de ideale zoon, zorgt nooit voor problemen en is altijd goedgezind. Ook met zijn jongere broertje Daniel, klikt het, hoewel die een stuk moeilijker is om mee om te gaan dan Max, wat wilder en onbeheerster. Samen met hun ouders vormen ze het ideale gezin, met een moeder die topadvocate is en een vader die net wil opkomen in de politiek. Allemaal geslaagd in het leven, maar er is een probleempje. Max is dan wel opgevoed als een jongen, voelt zich ook zo, maar is geboren als half jongen, half meisje. Daar werd niet over gepraat, dat was iets vanzelfsprekends dat toch een geheim was. Behalve voor de beste vrienden van Max’ ouders en hun zoon Hunter, die zowat samen met Max opgroeide tijdens vakanties en logeerpartijtjes. En nu duikt Hunter plots op om iets onvoorstelbaars te doen: hij verkracht Max. Op dat moment stort Max’ wereld in elkaar. Hij begint zich vragen te stellen over zichzelf, over zijn geaardheid, over zijn wezen, over zijn toekomst. En net nu is hij verliefd op Sylvie, een meisje dat hem vooral raakt omdat ze zo zichzelf is. Max gaat een moeilijke periode in zijn leven tegemoet, en gooit daardoor ook het gezinsleven helemaal overhoop. Het fantastische modelgezin is helemaal stuk.

Dit is een fascinerend en erg aangrijpend verhaal van een opgroeiende tiener die beseft dat hij anders is en altijd anders zal zijn. De verkrachting die gebeurde door iemand die hij helemaal vertrouwde, die hij al altijd gekend heeft en als vriend beschouwde, verandert heel zijn leven. Alle vragen die jaren niet gesteld zijn geweest, komen nu naar boven. Alle beslissingen die ooit genomen zijn onderwerpt Max aan een onderzoek. Hij tracht te begrijpen wat zijn ouders gedaan hebben, hij tracht te begrijpen hoe hij zichzelf voelt en hij tracht grip te krijgen op zijn toekomst. De lezer krijgt een zeer intens beeld van de bedenkingen van Max, maar ook van de andere betrokkenen. Elk hoofdstuk wordt geschreven vanuit een andere invalshoek: Max’ ouders komen aan bod, zijn broer Daniel, zijn vriendinnetje Sylvie en de dokter die Max raadpleegt na de verkrachting. Ze hebben elk hun eigen stijl, de tekst weerspiegelt hun persoonlijkheid en dat is knap gedaan. Zo merk je dat voor de buitenwereld er niet veel opvalt, alleen de pieken worden opgemerkt. Maar voor Max zelf is heel die periode uitzonderlijk. Zijn hele wereld wordt in vraag gesteld en door wat hem overkomt, veranderen ook de levens van zijn ouders drastisch.
Een sterk, aangrijpend verhaal dat interseksualiteit begrijpelijk maakt en zorgt voor een fascinerende leeservaring. Een aanrader!

Mik Ghys - mei 2014

Zoek op bib.be

Auteur
Abigail Tarttelin   

Uitgeverij
Luitingh-Sijthoff   


Jaartal
2014

ISBN
9789021808390

Aantal pagina's
414

Prijs
€19,95


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Golden Boy

Vertaler(s)
Tineke Funhoff