Goeiemorgen, beste buur

aanrader Coverafbeelding van: Goeiemorgen, beste buur

Trefwoord(en)
dieren
buren
samenwerken
taarten
helpen

Genre
prentenboek

Vanaf
4 jaar

Het Nederlandstalige jeugdboekenlandschap is een nieuwe uitgeverij rijker, Tiptoe Print: een kleinschalige uitgeverij van naar het Nederlands vertaalde prentenboeken uit andere culturen en taalgebieden. Zij beloven boeken die zowel het literaire landschap als het blikveld van de (jonge) lezer verruimen. Dat doel halen ze met dit fantasierijke stapel-prentenboek ruimschoots.
Het start met een muis die een omelet wilde maken. Maar ze had geen ei. Dus ging ze er een vragen aan haar buur, de merel. Die had geen ei, maar wel bloem. Met het ei erbij zouden ze een toetje kunnen maken. Dus gingen ze naar buurvrouw slaapmuis voor het ei. Slaapmuis had ook geen ei, maar wel boter voor een lekker toetje. Voor het ei gingen ze naar buurman mol. Mol had ook geen ei, maar wel suiker. Zo ging de zoektocht verder: egel had geen ei, maar wel lekkere appels voor een appeltaart. En wasbeer ook niet, maar wel kaneel. Hagedis evenmin, maar wel rozijntjes. Toen gingen ze naar vleermuis en jawel, die had een ei. Samen voegden ze alles bij elkaar tot een smeuïg deeg. Nu hadden ze nog een oven nodig. Die vonden ze bij buurman uil. Toen de taart perfect gebakken was, moest ze in stukken gesneden worden. Wat niet eenvoudig was. Want de taart in 8 stukken snijden, dat is gemakkelijk. Maar ze waren met 9 dieren…

De Italo-Zwitserse auteur Davide Cali schreef dit hartverwarmende verhaal vol fantasie in vrolijke verzen, die door Michael De Cock vlot vertaald werden. Het maakt voorlezen tot een feest want de jonge luisteraar zal de herhalende teksten snel meezeggen. Wat dit verhaal onderscheidt van andere stapelverhalen, is dat het de (voor)lezer toch telkens weet te verrassen met kleine verschillen en onverwachte verhaalwendingen. Ook mooi hoe het ganse verhaal een haast naïeve blijheid uitstraalt die op het het einde, als er discussie ontstaat, dreigt om te slaan in droefheid. Maar eind goed, al goed!…
De wereld van de dieren die samen uiteindelijk een lekkere appeltaart bakten, wordt meesterlijk verbeeld door de Poolse Maria Dek. Zij tekent, schildert en kleurt een bonte wereld vol details waar je niet snel op uitgekeken raakt. De kinderlijke naïviteit ervan sluit perfect aan bij het verhaal. Heerlijk hoe zij conventies van de realiteit overboord gooit en zo verrassende composities maakt met details en uitvergrotingen die het verhaal ondersteunen. Haar kleurenpalet in warme natuurtinten creëert passende sferen waar een intense vriendschap overheerst.
Dit alles samen is al even meesterlijk vormgegeven door niemand minder dan Paul Verrept.
Met dit boek als openingspublicatie zet Tiptoe Print zich meteen volop op de kaart. En tegelijkertijd doet het ons uitkijken naar wat er nog allemaal mag volgen. Vandaar een terechte aanrader!

Eric Vanthillo - augustus 2019

Zoek op bib.be

Auteur
Davide Cali

Illustrator
Maria Dek   

Uitgeverij
Tiptoe Print   


Jaartal
2019

ISBN
9789463880510

Aantal pagina's
46

Prijs
€18,00


Vertaald uit
Italiaans

Originele titel
Good Morning, Neighbor

Vertaler(s)
Michael De Cock