Goed kwaad – en andere wagenspelen

Coverafbeelding van: Goed kwaad – en andere wagenspelen

Trefwoord(en)
theater
toneel
scenario

Genre
leesboek

Vanaf
10 jaar

Theater Artemis, een Nederlands jeugdtheatergezelschap uit ’s Hertogenbosch, ging rond 2010 op zoek naar een nieuwe, laagdrempelige vorm van theater spelen voor kinderen. Zo kwamen zij uit bij wagenspelen. Niet de Middeleeuwse, maar een vorm ervan die kinderen van dichtbij in aanraking brengt met theater. Zij bouwden vrachtwagens om tot kleine, mobiele theaters waarmee zij de hort op konden gaan. Erik-Ward Geerlings schreef 3 stukken hiervoor en deze werden met succes gespeeld tussen 2011 en 2013 voor een doelpubliek vanaf 6 jaar oud. Theater Artemis bundelde deze 3 stukken tot dit boekje omdat zij ook fijn zijn om te lezen en omdat ze hopelijk nog meer mensen kunnen inspireren om ze te interpreteren tot boeiende theatervoorstellingen.
De eerste voorstelling ‘Niemand is een aap’ (première in 2011 in Vucht) is geschreven voor 3 personages: 3 oude mannen met lange, smalle baarden die de mensen op pleinen en markten vermaken en animeren. Twee van hen zijn broers, de andere is verteller en speelt ook andere rollen. De twee broers slepen een groot geheim met zich mee. Stilaan zal de waarheid aan het licht komen en het vertrouwen in elkaar afbrokkelen. De schrijver baseerde dit stuk op het bijbelverhaal over Kaïn en Abel, over broederliefde en -twist.
De tweede voorstelling ‘ZINg!’ (première in 2012 in Breda) is een mini-opera, geschreven voor een onbepaald aantal acteurs en zangers. De tekst is doorlopend geschreven en kan je zelf verdelen afhankelijk van het aantal spelers of zangers in je ploeg. Thematiek hier is de liefde maar ook jezelf zijn en blijven en je eigen stem vinden en houden. Hoofdpersonage is meneer Rijkman, een hele rijke man die alles heeft, behalve het meisje met de mooiste stem. Zal hij haar voor zich kunnen winnen? Een verhaal vol fantasie en macht, vrij gebaseerd op het sprookje ‘De nachtegaal’ van H.C.Andersen.
De derde voorstelling ‘Goed kwaad’ (première in 2013 in ‘s Hertogenbosch) is geschreven voor veel personages die bijna allemaal gespeeld kunnen worden door 1 acteur. Dit stuk gaat over groepsgedrag en machtsspelletjes en speelt zich af in een fictief klaslokaal.
Drie originele theaterstukken die smeken om (luidop) gelezen te worden met je vrienden en hopelijk kunnen inspireren tot boeiende theatervoorstellingen. Daarom hoort dit boekje absoluut thuis in elke (klas)groep waar theater gespeeld en gemaakt wordt. Maar ook bij je thuis als levendig ‘leesvoer’.

Eric Vanthillo - augustus 2023

Zoek op bib.be

Auteur
Erik-Ward Geerlings

Uitgeverij
International Theatre & Film Books   


Jaartal
2013

ISBN
9789064037955

Aantal pagina's
144

Prijs
€14,50