Goed fout

  Coverafbeelding van: Goed fout

Trefwoord(en)
moraal
middelbare school
vriendschap

Genre
leesboek

Vanaf
12 jaar

Minny gaat voor een schoolproject mensen interviewen over normen en waarden. Maar de meeste mensen zijn niet geïnteresseerd en kijken ook niet op of om naar anderen. Minny wil tot actie overgaan. Eerst kijkt ze uit naar positieve en negatieve gebeurtenissen op straat. Ze wil ook zelf de handen uit de mouwen steken door ‘slechte daden’ te compenseren met ‘goede daden’. In je eentje de wereld proberen te verbeteren is niet simpel. Ze komt zelfs in grote problemen.

De boodschap van de auteur is duidelijk: de huidige westerse maatschappij is erg op zichzelf gericht en heeft amper aandacht voor de anderen of de omgeving. Door Minny deze acties te laten ondernemen, wil ze de lezer aansporen om zelf ook meer om zich heen te kijken en actief mee te werken.
Om de spanning op te voeren, plaatst de auteur Minny in een gevaarlijke situatie. Dat deel van het verhaal komt niet helemaal geloofwaardig over en de ontknoping al evenmin.
Het doel van Minny is nobel, doch ze laat haar beste vrienden er min of meer voor in de steek en gaat alleen op stap terwijl iedereen toch weet dat twee meer kunnen dan één. Dus is het onduidelijk waarom ze haar vrienden er niet bij betrokken heeft.
Verder wil de auteur homoseksualiteit en het ongesteld worden bij jonge meisjes even aanhalen, maar dat gebeurt zo terloops dat het wegvalt in het geheel van het verhaal.
Een nobel doel dat echter wat licht uitvalt.

Pol Van Damme - november 2017

Auteur
Astrid Witte

Uitgeverij
Clavis   


Jaartal
2017

ISBN
9789044829372

Aantal pagina's
96

Prijs
€13,95