Gips

aanrader Coverafbeelding van: Gips

Trefwoord(en)
ziekenhuizen
echtscheiding
eenoudergezin
ontmoetingen

Genre
leesboek

Vanaf
11 jaar

Fitz is kwaad, boos, woedend. Haar ouders zijn net uit elkaar. Ze zit bij haar vader tussen de verhuisdozen. Haar zusje raakt gewond en moet naar het ziekenhuis. Daar heeft Fitz geen zin om in de wachtkamer te blijven. Ze doolt door het ziekenhuis en ontmoet er een intrigerende jongen, Adam. Waarom is die hier? Dan is er ook nog de flapuit Primula die in een ‘boevenpak’ in het ziekenhuis verblijft en de mooie verpleegster Yasmine die verliefd is op de dokter. Fitz bedenkt allerlei plannen. En wordt haar zusje nu al geholpen op de Spoedeisende Afdeling?

In vele van haar verhalen – en ‘Gips’ is ondertussen al het twintigste – brengt de auteur bijzondere kinderen tot leven die bijzondere dingen doen of meemaken. Deze keer is dat Fitz, een twaalfjarig meisje, dat het erg moeilijk heeft met de recente scheiding van haar ouders en daarom bijzonder boos is. Alle personages in dit verhaal zijn zo levensecht beschreven dat je ze zo voor je ziet staan. Wat ze doen en zeggen klinkt heel erg herkenbaar. Fitz is heel impulsief maar eerlijk en ze heeft een hart van goud, dat door omstandigheden even het noorden kwijt is. Maar toch weet ze een aantal andere kinderen en mensen die ze in het ziekenhuis ontmoet te ‘raken’ waardoor ook zij weer verder kunnen. En zelf is ze nog het meest verwonderd over wat er met haar gebeurt. Iets waar ze op haar eigen originele manier een oplossing voor bedenkt die duidelijk maakt wat ze denkt, maar haar niet in verlegenheid brengt.
De auteur gebruikt het beeld van het gips – iets wat breuken herstelt – als beeld waarmee Fitz en haar jongere zus ook de breuk met hun ouders willen herstellen. Alleen helpt gips hier niet. En tussen alle gesprekken die de kinderen onder elkaar voeren, zitten ook enkele levenslessen die naadloos in het verhaal passen. Ze zijn erg goed ingebed in het verhaal en vallen amper op. Maar ze zijn er wel.
Het verhaal wordt door de auteur verteld vanuit het standpunt van Fitz zodat de lezer weet wat zij allemaal zegt, denkt en doet. Vanuit haar standpunt ervaart de lezer de wereld zoals Fitz die waarneemt en hoe ze reageert op de gebeurtenissen.
Het verhaal leest bijzonder vlot en houdt de lezer geboeid tot het einde, terwijl er eigenlijk weinig of geen spannende dingen gebeuren. Het verhaal bevat ernstige onderwerpen die echter op een humorvolle maar geloofwaardige manier met een open blik op de wereld worden verteld. Alles draait om de dingen die Fitz voelt, denkt en ervaart. De lezer kruipt helemaal mee in het hoofd van Fitz.
Beslist een aanrader!

Bekroond met de Gouden Griffel 2016.

Pol Van Damme - augustus 2015

Zoek op bib.be

Auteur
Anna Woltz   

Uitgeverij
Querido   


Jaartal
2015

ISBN
9789045117829

Aantal pagina's
166

Prijs
€13,99