Gijzeling – Bodyguard, deel 1

Coverafbeelding van: Gijzeling – Bodyguard, deel 1

Trefwoord(en)
thrillers
spanning
beschermen
gijzeling
vriendschap

Genre
leesboek

Vanaf
15 jaar

Connor, een veertienjarige kickbokser, wordt aangetrokken door een geheime Buddyguard dienst. Daar worden jongeren opgeleid om mensen te beschermen zonder dat het opvalt dat ze bodyguard zijn. Zijn training is nog maar net afgelopen of Connor moet naar de Verenigde Staten om de dochter van de president, Alicia, te beschermen. Zij is nogal wispelturig en probeert telkens onder de aandacht van de Geheime Dienst uit te raken. Connor moet haar vertrouwen winnen en in haar buurt blijven. Maar er zijn terroristen uit een Arabisch land die plannen smeden om Alicia te ontvoeren. Zal Connor haar tegen hen kunnen beschermen? Temeer omdat de baas van de Geheime Dienst Connor liever kwijt dan rijk is.

Dit is het eerste deel van een reeks rond Bodyguard, een herdruk, want de eerste druk verscheen al in 2016.
Net als Connor moet de lezer de dienst en de jongeren die er worden opgeleid leren kennen. Daarom is er van actie of spanning in het eerste deel van het verhaal niet echt sprake. Het is voor de lezer eerder afwachten wanneer er iets zal gebeuren. Maar net dat afwachten, dat langzaam opbouwen, maakt dat de lezer geboeid blijft. Eenmaal de actie echt op gang komt, volgen de gebeurtenissen elkaar in snel tempo op.
Het verhaal is heel realistisch geschreven. De auteur laat zijn personages gebruikt maken van alle mogelijke nieuwste elektronische technologieën. Ook het verhaal zelf is erg hedendaags. De jongeren worden herkenbaar beschreven en hun gesprekken komen vlot over, zoals de vriendinnen van Alicia op school en de jaloerse senatorszoon die Connor als een bedreiging ziet in zijn verovering van Alicia. Ook de twijfels van Connor over zijn taak en zijn ongerustheid over zijn moeder en oma zijn geloofwaardig verwoord.
Het verhaal wordt door de auteur verteld vanuit het standpunt van verschillende personages, waardoor de lezer meer weet dan de personages zelf. De korte hoofdstukken maken het lezen erg gemakkelijk.
Origineel is de opzet niet. Anthony Horowitz heeft een hele reeks geschreven rond de figuur van Alex Rider. Dat is een jonge spion die opdrachten moest uitvoeren waar het voor een volwassene niet mogelijk zou zijn geweest. Ook hij volgde daarin zijn vermoorde vader, net als Connor. In Vlaanderen schrijft Bjorn van den Eynde aan de reeks van ‘Team Mortis’, eveneens een geheime organisatie die operaties door jongeren laat uitvoeren.
Geen diepgravende literatuur maar goede ontspanning met veel leesplezier. Ideaal als vakantielectuur.

Pol Van Damme - oktober 2023

Zoek op bib.be

Auteur
Chris Bradford   

Uitgeverij
Van Goor   


Reeks
Bodyguard

Jaartal
2023

ISBN
9789000349012

Aantal pagina's
353

Prijs
€19,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Bodyguard - Hostage

Vertaler(s)
Karin Pijl