[Gewoon] Leven

aanrader Coverafbeelding van: [Gewoon] Leven

Trefwoord(en)
gezin
ziekte
verliefd
vriendschap

Genre
leesboek

Vanaf
14 jaar

Het leven van Romy is al vijftien jaar zo goed als zorgeloos geweest. Maar nu voelt ze dat de sfeer in huis anders is. Haar ouders gedragen zich afstandelijker en al verzekeren ze haar dat er niets aan de hand is, toch voelt Romy dat er iets grondig fout zit. Gelukkig is er Seppe, haar allerbeste vriend, waar ze al haar angsten en twijfels kwijt kan en die haar steun geeft.
En op een dag ontmoet ze een jongen die haar een tot dan toe ongekend gevoel geeft, vlinders in haar buik. Ze weet niet hoe ze het heeft. Haar leven is opeens erg ingewikkeld.

Prachtig verhaal over een gezin dat plots de vaste grond onder hun voeten verliest maar dat door elkaar te blijven steunen, deze moeilijke fase in hun leven het hoofd tracht te bieden. Vooral de moeder – dochterrelatie wordt daardoor veel sterker en zo groeit Romy uit van een onbezorgde tiener naar een zelfbewuste jonge vrouw.
Het verhaal is erg realistisch geschreven en de personages zijn echte mensen van vlees en bloed, met al hun grote en kleine kantjes. De jongeren zijn herkenbaar in hun reacties en gesprekken. Al worden er heel wat wereldwijze woorden in de mond van Seppe gelegd. De auteur weet zich ook heel erg goed in te leven in het gevoelsleven van een vijftienjarig meisje om haar angst, haar verdriet, haar vreugde, haar euforie en haar – soms falende – doorzettingsvermogen op een erg mooie manier te verwoorden. Heel wat jongeren zullen zich in haar personage kunnen terugvinden, zowel meisjes als jongens. Want wat zij meemaakt en ervaart zijn gevoelens die elke jongere kan herkennen. Op een bepaald ogenblik doet Romy’s moeder wel een straffe uitspraak over jongens, die toch niet aan alle jongens mag toegeschreven worden. Maar dit detail weegt niet op tegen de sterkte van dit verhaal.
Een bijzonder knap verhaal dat vele jongeren zal kunnen beroeren en hen kan helpen om mogelijk hun eigen situatie op een positieve manier onder ogen te zien.
Een aanrader van formaat.

Pol Van Damme - december 2017

Zoek op bib.be

Auteur
Luc Descamps   

Uitgeverij
Van Halewyck   


Jaartal
2017

ISBN
9789461317773

Aantal pagina's
196

Prijs
€14,99