Gewist, deel 1

Coverafbeelding van: Gewist, deel 1

Trefwoord(en)
toekomst
macht
onderdrukking
verzet

Genre
leesboek

Vanaf
14 jaar

Kyla is 17 en gewist. Al haar herinneringen zijn weg en ze start een nieuw leven in een nieuw gezin. Ze draagt een speciale armband die haar stemmingen controleert. Daardoor wordt ze op school, net als andere Gewisten, anders behandeld. Maar Kyla stelt zich vragen. Te veel vragen die ze niet luidop kan stellen omdat ze haar dan zouden komen ophalen en laten verdwijnen. Ze beseft dat ze anders is dan de andere Gewisten. Die zijn gelukkig en tevreden zonder hun herinneringen. Maar Kyla heeft nachtmerries die haar het gevoel geven dat ze toch nog herinneringen heeft. Gaandeweg ontdekt ze meer dan goed voor haar is.

Deze intrigerende dystopische jongerenroman toont je een wereld waarin controle erg belangrijk is, waar mensen zomaar opgepakt kunnen worden en verdwijnen als ze het niet eens zijn met het regime. Verzet wordt omgezet in het wissen van je geheugen en dus ook je persoonlijkheid. Een beangstigende toekomst, waar macht absoluut is en de gewone burgers machteloos. Toch bestaat er verzet, wat vanzelfsprekend lijkt als je leest wat ze met Kyla gedaan hebben, maar zeker niet evident is gezien het grote machtsvertoon van het heersende regime. De verschillende personages belichamen de uiteenlopende reacties op zo’n regime: de onwetenden die een onbezorgd en tevreden leven leiden, de mensen die beseffen wat er gebeurt en toch proberen in de pas te lopen, degenen die zich stiekem verzetten en dan de openlijke verzetsstrijders. Een boeiende mix.
Nog niet alle vragen over Kyla’s verleden zijn opgelost, daarvoor moet je wachten op het volgende deel van deze trilogie.

Mik Ghys - juli 2019

Zoek op bib.be

Auteur
Teri Terry   

Uitgeverij
Imagine   


Reeks
Gewist

Jaartal
2019

ISBN
9789463334594

Aantal pagina's
428

Prijs
€17,50


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Slated

Vertaler(s)
Laura Weeda