Gevangen in de stad
Voorjaar 1574. De elfjarige Bregje woont in een weeshuis in Leiden. De ‘moeder’ van het weeshuis tracht elk kind bij een gezin te plaatsen. Zeker nu de dreiging dat de Spanjaarden de stad gaan belegeren, groter wordt. Bregje komt terecht bij de vroedvrouw Louwe, waar ze in de leer gaat. Als het beleg een feit wordt, zitten de Leidenaren gevangen in hun eigen stad. Het voedsel wordt schaars en dan breekt ook nog eens de pest uit. Kan Bregje dit overleven?
In een korte inleiding schetst de auteur hoe het komt dat de Spanjaarden door het land trekken. Het verhaal speelt zich dan wel af in Nederland, maar in die tijd liepen de Spanjaarden ook Vlaanderen plat. In die zin is dit historisch verhaal ook naar andere steden uit te breiden. Door een bepaalde legende die er wordt verteld heeft de auteur het verhaal over het beleg van Leiden aangewend om dit verhaal te schrijven. Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van Bregje, in de ik-vorm. De lezer kijkt dus mee door haar ogen naar haar omgeving en de gebeurtenissen. Ook wat ze denkt en voelt wordt daardoor duidelijk verwoord. Bregje denkt wel vrij ‘modern’ voor een jong meisje dat vierhonderdvijftig jaar geleden leefde. Ze is ook bijzonder bijdehand en samen met een vriend, Adriaan, trekt ze haar plan tijdens het beleg.
Het verhaal leest vlot en de personages van de kinderen zijn herkenbaar geschetst. De gebeurtenissen volgen elkaar snel op, al zijn ze soms wat voorspelbaar voor een aandachtige lezer.
Ook achteraan het verhaal geeft de auteur nog wat historische informatie en waar de lezer nog meer informatie kan vinden over dat beleg van Leiden. Er staat zelfs een recept vermeld.
Door het korte bestek van het verhaal kan het mogelijk ook minder enthousiaste lezers overhalen.
Voor liefhebbers van een historisch verhaal dat zich in 1574 in Leiden afspeelt.
Pol Van Damme - oktober 2024
Auteur
Marte Jongbloed
Uitgeverij
Luitingh-Sijthoff
Jaartal
2024
ISBN
9789021049045
Aantal pagina's
121
Prijs
€15,99