Getekend door de oorlog

Coverafbeelding van: Getekend door de oorlog

Trefwoord(en)
oorlog
dood
verhalenbundel

Genre
leesboek

Vanaf
12 jaar

Kom vanavond met verhalen hoe de oorlog is verdwenen, en herhaal ze honderd malen: alle malen zal ik wenen.
Met dit citaat van Leo Vroman opent Karla Stoefs haar verhalenbundel op gepaste wijze. Zij schreef 6 korte verhalen, gebaseerd op waar gebeurde feiten, die zich allen afspelen in de Eerste Wereldoorlog achter het front in de Westhoek.
Hoe het huis van de familie Bulteel getroffen werd door een obus, met een trieste ravage als resultaat. Hoe Germain het ware relaas te horen kreeg van zijn afkomst: hij was het kind van een Chinees die hier verbleef en werkte voor het Britse leger tijdens de oorlog. Hoe de kleine Rachel beetje bij beetje het leven verloor tijdens de oorlog na een heftig bombardement. …
Stuk voor stuk aangrijpende verhalen die de oorlog een persoonlijk gezicht geven. Het brengt de drama’s dichterbij waardoor ze des te pakkender worden. Stoefs vermijdt de sensatie en de meligheid maar schrijft met een lichte afstand en een fijne humor, wat de verhalen ‘verteerbaar’ en des te aangrijpender maakt.
Elk verhaal is treffend geïllustreerd door een andere illustrator: Randall Casaer, Trui Chielens, Kitty Crowther, Gerda Dendooven, Liesbeth De stercke en Ward Zwart. Verrassend hoe de verschillende stijlen telkens je verbeelding aanspreken op een totaal verschillende manier: soms abstract, soms heel realistisch, soms uitvergroot en de realiteit overstijgend, soms pakkend en indrukwekkend, soms groots soms klein, kwetsbaar en minimaal.
Een geslaagd werk dat perfect past binnen Gone West, de culturele herdenking van WO1 door de provincie West-Vlaanderen.

Eric Vanthillo - juli 2015

Zoek op bib.be

Auteur
Karla Stoefs   

Illustrator
Randall Casaer   
Trui Chielens
Kitty Crowther
Gerda Dendooven
Liesbeth De stercke
Ward Zwart

Uitgeverij
Manteau   


Jaartal
2015

ISBN
9789022331439

Aantal pagina's
80

Prijs
€16,99