Gespot

Coverafbeelding van: Gespot

Trefwoord(en)
vogels
avontuur
vriendschap

Genre
leesboek

Vanaf
10 jaar

Als Jack een gewonde kat in het bos vindt en die naar de dierenarts brengt, blijkt er een kattenmoordenaar aan het werk te zijn. Jack wil dit met de ‘Twitchers’ onderzoeken, maar de komst van een zeldzame lammergier heeft Twitch volledig in de ban en Jack voelt zich wat buitengesloten. Met de hulp van enkele andere Twitchers gaat hij toch stiekem op onderzoek uit. Daarvoor moet hij wel enkele keren liegen over zijn activiteiten, wat hem helemaal niet lekker zit. Hij wil de anderen wel op de hoogte brengen, maar de lammergier eist alle aandacht op. Jack ontdekt een duister complot. Wat hebben de gewonde katten met de lammergier te maken?

Dit is het tweede verhaal over Twitch en zijn vrienden vogelspotters. Deze keer vertelt de auteur het verhaal vanuit het standpunt van Jack. De gespannen sfeer die ontstaat tussen Jack en Twitch straalt af op de lezer die zich ook alsmaar ongemakkelijker gaat voelen tijdens het lezen van het verhaal. In de tweede helft neemt de actie de spanningsboog over en mondt het verhaal uit in een spectaculaire finale.
Net als in het eerste verhaal verwerkt de auteur heel wat vogelweetjes in het verhaal zonder dat dit afbreuk doet aan het verloop ervan. Ook de ‘levenstips’ die in het verhaal naar voren komen zijn heel herkenbaar en aanvaardbaar voor de lezer.
De personages van de Twitchers zijn gekend vanuit het eerste verhaal en er komen nog enkele andere personages bij. Ze komen allemaal waarheidsgetrouw over. Hun onderlinge verhouding en de dialogen zijn vlot en geloofwaardig. De ‘slechteriken’ van dienst worden wel wat clichématig beschreven en de finale is niet helemaal realistisch, maar  spectaculair is ze in ieder geval wel.
Vlot lezend, spannend en spectaculair verhaal over jonge vogelspotters met dat ‘iets’ meer aan diepgang in de onderlinge verhoudingen. Ook de voorliefde voor de natuur komt ruim aan bod.
Beslist de moeite waard.

Pol Van Damme - maart 2023

Zoek op bib.be

Auteur
M.G. Leonard   

Illustrator
Larissa Jones

Uitgeverij
Lannoo   


Jaartal
2023

ISBN
9789401489485

Aantal pagina's
305

Prijs
€16,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Spark

Vertaler(s)
Maria Postema