Gertje Gans deelt uit!

Coverafbeelding van: Gertje Gans deelt uit!

Trefwoord(en)
dieren
tellen
delen
boerderij
fantasie
humor

Genre
prentenboek

Vanaf
5 jaar

Hoewel Gertje Gans grote honger heeft, is hij niet te beroerd om eerlijk te delen met de andere dieren.
Het verhaal begint op een vroege ochtend. Terwijl het leven op de boerderij op gang komt, zoekt de hongerige Gertje naar graan. Want dat lust hij graag. En jawel, in de boerenschuur vindt hij 20 glanzende en goudgele graankorrels. Maar net als hij er aan wil beginnen, komt de grote haan binnen. Gertje deelt de korrels met gemak op 2 borden: 10 korrels op elk. Dan komen er 2 kakelende kippen binnen gestapt. Dat wordt 4×5 korrels. En daarna, met de muis erbij 5×4. Maar wat als de babymuizen ook nog mee komen eten? Het lukt nog net: voor ieder 1 korrel graan. Dat had Gertje niet verwacht. Maar wat hij ook niet verwachtte is de komst van… En zo loopt alles nog best goed af.

Dit heerlijke verhaal vol humor wordt verteld met eenvoudige, korte zinnetjes op rijm. Zij geven het geheel een goede vaart mee en maken van het voorlezen een festijn waarbij de jonge toehoorder de rijmwoorden kan invullen.
Maar het grote festijn is weggelegd voor de bonte prenten die je helemaal innemen. Verhoeff tekent en schildert expressieve en herkenbare figuren in grootse taferelen vol sfeer. De hongerige Gertje met de hangende schouders, de blije varkens in de modder, de kakelende kippen met hun rode laarsjes en hun handtasjes, de vele muizen die de ruimte met veel plezier inpalmen, en nog veel meer. Je weet niet waar eerst gekeken en keert er met plezier terug naartoe. Om nog meer te ontdekken, zoals bv de cijfers die netjes de te verdelen graankorrels volgen. Haar speelse en naïeve tekenstijl sluit perfect aan bij hoe kinderen de wereld observeren en zelf zouden tekenen, en tegelijkertijd overstijgt het die ook.  De gehele kleurkeuze zorgt telkens voor een vrolijke sfeer waarin het goed toeven is. Mocht je kunnen, je zou zelf ook wel een graantje willen meepikken.
Een origineel prentenverhaal vol plezier dat je aan het tellen zet tot 20. 

Eric Vanthillo - november 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Mireille van Orden

Illustrator
Nelleke Verhoeff

Uitgeverij
De Vier Windstreken   


Jaartal
2020

ISBN
9789051168051

Aantal pagina's
30

Prijs
€14,95