Geroezemoes

Coverafbeelding van: Geroezemoes

Trefwoord(en)
dorp
samenleving
fantasie
beroemd

Genre
leesboek

Vanaf
9 jaar

‘Geroezemoes’ is een multidisciplinair totaalproject bestaande uit een boek, een hoorspel en een theatervoorstelling van en door het kunstcollectief Norma uit Gent.
Verbeelding en fantasie zijn voor hen onontbeerlijk.
Plaats van gebeuren waar het ganse verhaal zich afspeelt is de stad Solnistad, een stad waar vele mensen samenleven. Kleine Willy op zijn rolschaatsen, Olle van de krantenwinkel die de hele dag met zijn neus in de roddelblaadjes zit, Norma die haar leven lang droomde om stuntvrouw te worden, enzovoort. Er is in de stad ook ‘Villa Magnolia’ uit 1932 waar Esmeralda Jonagold, een wereldberoemde zangeres, zou gewoond hebben. Er gaan veel geruchten over haar rond. Maar het grootste gerucht is dat zij zou terugkeren naar de stad en er een optreden zou geven. Dat gerucht zet de ganse stad op zijn kop en iedereen is vol verwachting…

In 19 hoofdstukken lees je dit erg lang uitgesponnen verhaal met weinig spanning en actie. Het is niet gemakkelijk om je aandacht erbij te houden. Want het lijkt wel of alle ideeën van de makers in het verhaal moesten passen. Een strenge redactie had veel kunnen voorkomen, de helft of minder van wat je nu leest had voldoende geweest voor een pakkend en spannend verhaal.
De speelse, licht naïeve prenten en de verzorgde uitgave maken veel goed, maar zij kunnen niet alles oplossen.
Bij dit alles hoort ook een hoorspel in 10 hoofdstukken dat je kan downloaden vanop de website van ‘Norma vzw’. Dit hoorspel volgt de chronologie van het boek. Maar hier overheerst hetzelfde probleem: ‘trop is te veel’… Daarbij ook zijn de stemmen onevenwichtig en te weinig geschoold voor een boeiend hoorspel.
Jammer, want aan ambitie en ideeën geen gebrek.
‘Kill your darlings’ en ‘Kom tot de kern’ zouden kunnen helpen…

Eric Vanthillo - maart 2022

Zoek op bib.be

Auteur
Yelena Schmitz   
Nina Eleonora Claes   

Illustrator
Ruth De Jaeger

Uitgeverij
De Eenhoorn   


Jaartal
2021

ISBN
9789462916067

Aantal pagina's
112

Prijs
€24,95