Gered!

aanrader Coverafbeelding van: Gered!

Trefwoord(en)
dieren
milieu
klimaatverandering
wereld

Genre
prentenboek

Vanaf
5 jaar

Na ‘Later als ik groot ben’ (uitgave 2021) is dit een nieuwe voltreffer van het duo Westera-De Leeuw. Auteur en illustrator zijn perfect op elkaar ingespeeld en vertellen samen een herkenbaar en hedendaags verhaal over de opwarming van de aarde, met veel fantasie en een fijne humor die het geheel licht houdt.
Hoofdpersonage is Arend. Als pasgeboren arendkuiken genoot hij van het mooie weer en de zon die maar niet wilde ondergaan. Maar dan, wanneer het ijs begon te smelten en zijn nest het koude water in gleed, vloog hij op en overzag hij de ravage daar in het noorden: de zeehonden die om een plekje drongen op de te kleine rots, de eenzame ijsbeer op zijn losgeslagen ijsschots, en meer. Hij voelde dat er actie nodig was en hij vloog naar het zuiden om de andere dieren te verwittigen en tot actie aan te zetten. Maar zijn verwittigingen vielen niet in goede aarde. De orang-oetan geloofde hem niet en de chimpansees keken er al naar uit om eindelijk de zee te zien. De olifant vond een beetje water niet slecht in de dorstige woestijn en de struisvogel stak geruststellend zijn kop in het hete zand. Voor de giraf was het nog lang geen tijd voor actie en concrete daden en de slang keek hem dreigend aan en vond dat hij zich niet moest bemoeien met de dieren in het zuiden. Arends hoop op redding doofde, tot hij ver beneden onder hem iets zag dobberen…

Een verhaal met een noodzaak, herkenbaar en urgent.
Dankzij de fantasie en de lichte humor wordt het nooit zwaar op de hand, betuttelend of belerend. De noodzaak ervan dringt zich echter sterk op en lees je met gemak in de tekst en de prenten.
De tekst op wisselende rijmschema’s laat zich vlot (voor)lezen. De ingebouwde ritmes en de veelzijdige woordenschat maken van het geheel een rijke leeservaring. Het verhaal bouwt zich gestaag op naar een spannend én geruststellend einde waar de redding zich opdringt (en komt).
De prenten blaken van kleur en leven. De Leeuw schildert met felle (en vooral warme) kleuren grote composities die perfect de sfeer vatten en ook het grote onheil dat zich aandient. Met speelse lijnen tekent hij dieren vol expressie. Zoals zij zich gedragen en wat je over hen leest, is uiterst herkenbaar in hoe mensen omgaan met de klimaatopwarming en hoe zij zich ervoor afsluiten (of engageren).
Daarom is dit prentenboek de perfecte aanleiding om gesprekken over de klimaatopwarming te starten en tot actie over te gaan.
Vanwege de inhoud en de noodzaak ervan, de knappe tekst en de prachtige illustraties én de doordachte vormgeving door Mieke Verloigne van Studio Lannoo, een terechte aanrader!

Eric Vanthillo - januari 2023

Zoek op bib.be

Auteur
Bette Westera   

Illustrator
Mattias De Leeuw   

Uitgeverij
Lannoo   


Jaartal
2022

ISBN
9789401485036

Aantal pagina's
30

Prijs
€15,99