Gerda de goudvink

Coverafbeelding van: Gerda de goudvink

Trefwoord(en)
vogels
huisdieren
overleven

Genre
prentenboek

Vanaf
5 jaar

Paniek in de volière! Er is nog eten voor hoogstens drie dagen. Er moet iets gebeuren, maar wat? De vliegende vogels, die het Wijs Overleg vormen, gaan op de bovenste takken zitten om tot een oplossing te komen. De loopvogels ijsberen ongeduldig. Gerda de goudvink, die als laatste in het vogelverblijf is komen wonen, wil graag deelnemen aan het overleg, maar dat mag niet. En dat zint haar helemaal niet!

Gerda de goudvink speelt zich af in dezelfde volière als Johannes de parkiet dat de Kerntitel van de Kinderboekenweek 2018 was. Toch kan je het boek prima op zichzelf lezen. Het opent al meteen met een knal: Haayema vertelt dat het begin van het verhaal eigenlijk helemaal niet zo leuk is. Gijs is dood. Daar word je een beetje verdrietig van, maar het is wel belangrijk om te weten want anders begrijp je niet waarom de vogels zo stil zijn. Bijna droog stipt Haayema hier het thema van dood en rouw aan. Geen ongewoon onderwerp in kinderboeken maar toch een bijzondere aanpak. Doorheen het boek zijn er verschillende uitnodigingen om met je kind een gesprek aan te gaan en dit is er één van. De mix van gewoon en toch heel bijzonder vormt het hele verhaal lang de basis. Zo is de tekst eenvoudig en toegankelijk maar zijn er diepere lagen en symboliek die aansporen tot meer. Ook doorbreekt Haayema regelmatig de vierde wand en richt hij zich rechtstreeks tot de lezer. Het verhaal is grappig en ludiek maar door de grimmige plottwist hou je er toch een beetje een vreemd gevoel aan over. Het einde is open gelaten en dat zorgt ervoor dat je een tikkeltje ongemakkelijk achterblijft. Aan jou om samen met je kind te bedenken hoe het verder zou kunnen gaan.
De illustraties van Medy Oberendorff zijn fenomenaal. Met uitzonderlijk oog voor detail schetst ze de vogels. Ze geeft de realiteit zo mooi weer dat je het gevoel hebt dat de vogels ineens uit het boek kunnen hippen.
Gerda de goudvink is een grappig, (on)gewoon en vooral prachtig geïllustreerd prentenboek.

Mathilde Lemm - maart 2022

Zoek op bib.be

Auteur
Mark Haayema   

Illustrator
Medy Oberendorff   

Uitgeverij
Rubinstein   


Jaartal
2021

ISBN
9789047628545

Aantal pagina's
32

Prijs
€15,99