Gelukkig en blij

aanrader Coverafbeelding van: Gelukkig en blij

Trefwoord(en)
gedichten
emoties
dieren
boerderij
leven
samenleving

Genre
poëzie

Vanaf
10 jaar

Van het beproefde duo – van de Vendel als auteur en van der Linden als illustrator – was er in 2019 de succesvolle en alom geprezen gedichtenbundel ‘Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt’.
Nu hebben zij hun krachten terug gebundeld, wat leidde tot deze originele en al even bijzondere gedichtenbundel die zich afspeelt op de zorgboerderij. Daar waar de dieren samenleven (of niet) en met elkaar lief en leed delen (of niet). En natuurlijk, zoals je op de achterflap kan lezen: “Lijken hun overwegingen en wensen nu heel erg op die van mensen? Of is dat toeval?”…
Er zijn de twee katten, Hannes en Hassan, die elkaar niet kunnen luchten, maar ook niet kunnen missen. Ze strijden als stoere ridders, als onversaagde tijgers, maar owee als ze een spin ontmoeten…  Er zijn de schildpadden J.J.van der Vlies die zichzelf naar Kazachstan niest, J.J. van der Sluis die het liefst vertoeft op de verwarmingsbuis (toch zeker in de winter, want in de zomer is het er laagseizoen…), J.J. van der Vlist die er even niet wil zijn en verdwijnt in mist, en andere schildpadden. Er is Gouden Roos, de lievelingskoe die stierf, en de dieren die naar herinneringen zoeken die bewijzen dat ze nog bij hen is. Wat hen niet lukt. Maar later begint ze wel te verschijnen in allerlei fijne verhalen. Er zijn de Bethuwse ezeltjes die alles liefst hetzelfde willen houden. En als ze een dekentje krijgen over hun rug, dan voelen ze zich gezien en giechelen de dagen en doen de sterren een dansje in de nacht. Er is het roodborstje als een soldaatje van geluk met zijn rossige harnasje aan, de norse tuinkabouter vol verlangen en de merel die de lente aankondigt, en veel meer dieren en overpeinzingen en wensen en dromen enzomeer.
Er zijn ook op het einde van het boek de twee schildpadden J.J. van de Vendel en J.J. van der Linden die perfect het gehele concept netjes samenvatten: “Eigenlijk zijn mensen een complete boerderij. Je kunt ze met van alles vergelijken en al begrijp je ze niet – toch blijf je kijken. Maar wel vanuit je eigen wei. Een mens heb je het liefst tegelijk op afstand, en dichtbij.”
Heerlijk al die verzen die lezen als miniatuurverhalen over het leven en over zijn, over emoties en over zoveel meer. Menselijk en herkenbaar voor jong én oud.
Ook mooi hoe van de Vendel verschillende dieren laat terugkeren en zo het leven op de boerderij schetst doorheen de dagen en de seizoenen.
Van der Linden vangt de poëzie in nauwgezette schilderijen die voortdurend flirten met een bijna fotografische realiteit en tegelijkertijd een verrassende fantasie. Zijn beelden branden zich op je netvlies en versterken zo de woorden met een grote aantrekkingskracht. Net als de schrijver laat hij ook dieren terugkeren in verschillende situaties, wat het leven op de boerderij intenser maakt. Subtiel verweeft hij ook de seizoenen doorheen zijn prenten en de tijd die vooruitgang heet.
Een samengaan dat bewondering afdwingt en alweer hoog scoort op de lijst van boeken die je niet wil (en mag) missen. Vandaar een aanrader zonder twijfel!
En laat al die literaire en artistieke prijzen nu maar komen…

Geplaatst voor de longlist van de Vlaamse literaire prijs de Boon kinder- en jeugdboeken 2024.

Eric Vanthillo - augustus 2023

Zoek op bib.be

Auteur
Edward van de Vendel   

Illustrator
Martijn van der Linden   

Uitgeverij
Querido   


Jaartal
2023

ISBN
9789045128825

Aantal pagina's
111

Prijs
€20,00