Geld is gek!

Coverafbeelding van: Geld is gek!

Trefwoord(en)
geld
school
vriendschap
rijk
armoede

Genre
leesboek

Vanaf
8 jaar

‘Mama, zijn wij rijk?’ Zo begint dit boek over rijk, arm, geld en wat daar allemaal mee te maken heeft. Sofie moet voor school een werkstuk maken over arm en rijk. Ze werkt samen met haar klasgenoten Wafaa en Teun, die ze niet zo goed kent. Meestal werkt ze samen met haar vriendinnen, maar dat mocht nu niet van de juf. De samenwerking verloopt vlot en gaandeweg leert Sofie Wafaa en Teun beter kennen. Ze zitten alle drie vol goede ideeën om hun werkstuk boeiend te maken. Ze doen interviews met volwassenen over rijk zijn en leren zo veel bij. Want voor de ene heeft rijk zijn te maken met veel geld, iemand anders voelt zich rijk door haar baby, of  rijk door ervaring en levenswijsheid. Wanneer alle groepjes hun conclusies voorbrengen in de klas, wordt duidelijk dat rijk en arm niet alleen over geld gaat.

Naast het verhaal over Sofie en haar vrienden vind je geregeld tussen de hoofdstukken wist-je-datjes over geld. Wist je dat jongens twee keer zoveel verdienen met klussen als meisjes? Wist je dat zowel jongens als meisjes het meeste zakgeld uitgeven aan snoep? Wist je dat een euromunt gemiddeld 30 jaar meegaat? Zo zijn er dus nog heel wat weetjes terug te vinden in dit boek. Na het verhaal volgen nog enkele bladzijden met allerlei weetjes over ‘basisschoolkinderen en hun geldzaken’. En er werden ook enkele bladzijden gevuld met informatie over de kloof tussen arm en rijk.
Al die informatie is duidelijk en begrijpelijk voor de doelgroep. Het verhaal spitst zich toe op het groepswerk van de drie kinderen en toont de verschillende aanpak van het thema. Met daarnaast ook oog voor klasvriendschappen en relaties met ouders en grootouders. Enkele speelse illustraties verluchten het verhaal en begeleiden de informatie.
Speciaal aan dit boek is dat je de aankoop van het boek cadeau kan krijgen. De uitgever werkte samen met Yongo, een spaar-en beleggingsfonds waar kinderen samen met hun ouders kunnen sparen en beleggen. De info daarover staat achteraan in het boek.
Toegankelijke informatie over geld in een vlot verhaal over een schoolproject.

Mik Ghys - december 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Bas Rompa

Illustrator
Leen Van Durme

Uitgeverij
De Eenhoorn   


Jaartal
2021

ISBN
9789462915695

Aantal pagina's
105

Prijs
€14,95