Geheugen kwijt

Coverafbeelding van: Geheugen kwijt

Trefwoord(en)
toneel
detective
Egypte
musea

Genre
leesboek

Vanaf
10 jaar

Zwijsen, gerenommeerd uitgever van educatieve uitgaven, lesmethodes en meer, ontwikkelde ook deze serie ‘Toneellezen’ waarbij kinderen samen luidop een verhaal lezen in rol. De tekst bestaat dus telkens vooral uit levendige dialogen.
Elk boek uit deze reeks is geschreven voor twee lezers die alle rollen op zich nemen. Expressie en inleving zijn hierbij belangrijk, waardoor het leesplezier en het lezen met intonatie bevorderd worden. Alle parameters van het spreken komen bij het luidop lezen aan bod, wat voor heel wat animo zorgt.
De verhalen zijn telkens vanuit een ik-personage geschreven. Bij het begin wordt dit personage voorgesteld en geeft deze nog wat tips mee hoe je dit verhaal best leest en waarop je moet letten bij ‘Theaterlezen’.
Hierna lees je het verhaal in korte hoofdstukken, wat de spanningsboog telkens kort houdt.
Elk hoofdstuk begint met de personages die erin voorkomen en een korte inleiding over de inhoud, enkele leestips en hoe je de rollen best verdeelt. Daarna starten de dialogen en kan het lezen beginnen.

In dit boek, met AVI-niveau M7, vertelt de pleegjongen Stefano een spannend verhaal over een jongen – Werner genaamd – die uit de bus stapte in het dorpje Middeldam en er tegen een lantaarnpaal aanbotste. Het gevolg was een stevige hersenschudding en een volledig geheugenverlies. Wie is die jongen? Hoe heet hij? Waar kwam hij vandaan? Waar ging hij naartoe? … Beetje bij beetje ontrafelen zij samen vele geheimen omtrent gouden dodenmaskers uit de Egyptische Vallei van de Gouden Mummies.
Een verhaal dat niet altijd echt geloofwaardig overkomt, maar wel goed opgebouwd wordt naar een verrassende ontknoping.
Diepgang, poëzie of literatuur moet je hier niet zoeken, maar wel veel lekker-lees-weg-dialogen die je met plezier samen leest. Voor je het weet speel je toneel op een hoogst eenvoudige wijze.
De illustraties zijn al evenmin vernieuwend of artistiek, maar verluchten het geheel gepast.
Dit zijn duidelijk welkome boekjes in groepen waar luidop lezen aan bod komt en waar kinderen geprikkeld willen worden door een prettige vorm van samen lezen.

Eric Vanthillo - mei 2022

Zoek op bib.be

Auteur
Carla van Kollenburg

Illustrator
Saskia Halfmouw   

Uitgeverij
Zwijsen   


Reeks
Toneellezen

Jaartal
2021

ISBN
9789048721566

Aantal pagina's
110

Prijs
€14,99