Geheimen van het Wilde Woud

Coverafbeelding van: Geheimen van het Wilde Woud

Trefwoord(en)
ridders
trouw
avontuur
geheimen
oorlog

Genre
leesboek

Vanaf
12 jaar

Als ridder Ristridin na een opdracht wordt vermist, trekt Tiuri met enkele ridders naar kasteel Islàn. Daar zou de vermiste ridder het laatst zijn gezien. Na enkele dagen trekken de andere ridders naar de grens van het koninkrijk, want er is een inval gemeld. Tiuri trekt met zijn schildknaap Piak het Wilde Woud in. Over het woud doen vreemde verhalen de ronde. Er zouden rovers leven en bosgeesten, er bevinden zich vergeten ruïnes en je verdwaalt in doodlopende wegen zonder nog ooit een uitweg te vinden. Tiuri wordt ook vergezeld door een vriend, een wat vreemde man die verward en bang lijkt, maar wel heel wat weet over het Woud. Er volgen vreemde ontmoetingen en gevaarlijke situaties.

Dit is de drieëndertigste druk van het verhaal dat voor het eerst verscheen in 1965. Daarmee heeft het zeker zijn waarde als klassieker bewezen. Toch heeft de tand des tijds zijn sporen achtergelaten. De manier van schrijven en verwoorden is in die meer dan vijftig jaar wel geëvolueerd. Er zitten heel uitvoerige beschrijvingen in het verhaal en lange gesprekken tussen de personages, een beetje hoofs – zoals het ridders natuurlijk betaamt – maar heden ten dage wat gedateerd en ietwat ouderwets aandoend. Het woordgebruik in sommige zinnen komt de hedendaagse lezer wat moeizaam over. ‘…van één der kamers …’, ‘ Gauw zullen ze weg zijn…’, ‘Deze vervolgde: …’, ‘Heer Rafox rees op …’ zijn zo enkele voorbeelden van dit taalgebruik dat jonge lezers zeker niet gewend zijn.
Het verhaal evolueert ook heel erg traag en spanning is er eigenlijk nooit helemaal.
De lezer kan wel opgaan in de ridderlijke houding van Tiuri en de andere ridders, in de strijd die ze voeren om het Woud te zuiveren van ongewenste gebruikers ervan, van de hoofse liefde van de ridders voor de jonkvrouwen, enzovoort.
Een overzichtskaartje vooraan en eveneens achteraan geven de lezer een beetje inzicht in de verschillende plekken waar het verhaal zich afspeelt.
Een klassieker voor de liefhebbers van de belevenissen van nobele ridders en hun dappere schildknapen.

Pol Van Damme - januari 2017

Zoek op bib.be

Auteur
Tonke Dragt

Illustrator
Tonke Dragt

Uitgeverij
Leopold   


Jaartal
2016

ISBN
9789025871338

Aantal pagina's
463

Prijs
€15,00