Geheime opdracht

Coverafbeelding van: Geheime opdracht

Trefwoord(en)
zoektochten
opdrachten
autisme
vriendschap
pesten

Genre
leesboek

Vanaf
10 jaar

Kort voor zijn twaalfde verjaardag krijgt Wolf een mysterieuze mail met een opdracht. De afzender is onbekend. Na lang piekeren roept Wolf de hulp in van Oona, een meisje uit zijn klas. Zij helpt hem om de opdracht uit te voeren want Wolf zelf bedenkt alle mogelijke dingen die eventueel fout zouden kunnen lopen. Maar is om twaalf uur ’s nachts naar het kerkhof trekken wel een goed idee?

In de Oehoe-reeks brengt de auteur spannende maar erg toegankelijke verhalen met de nodige humor en met doodgewone kinderen in de hoofdrol. Tegelijkertijd wil hij de lezer ook iets duidelijk maken. In dit verhaal is dat het autisme bij Wolf. Wolf reageert anders dan andere kinderen op dingen die gebeuren of gezegd worden. Beeldspaak is zo één van die zaken waar autistische kinderen moeite mee hebben. Zij zijn ook dikwijls het mikpunt van pestkoppen die in hen een gemakkelijk slachtoffer zien.
Het verhaal verloopt chronologisch en wordt door de auteur verteld vanuit het standpunt van Wolf. De lezer kijkt dus mee in het hoofd van Wolf en hoe hij door de overvloed aan prikkels het soms moeilijk heeft om dingen duidelijk te zien. Gelukkig leert Wolf Oona beter kennen en dat is ook wederzijds. Oona begint Wolf doorheen het verhaal beter te begrijpen en wint daardoor ook zijn vertrouwen.
De opdrachten dagen Wolf uit om zich buiten zijn ‘comfort zone’ te begeven en dingen te doen en te ontdekken die hij daarvoor niet zou durven.
Op het einde van het verhaal komt ook nog even het pestprobleem aan bod. Iets dat Wolf daarvoor gelaten over zich heen liet gaan, als onvermijdelijk, omdat hij anders reageert dan andere kinderen.
De verschillende personages zijn herkenbaar beschreven en de gebeurtenissen komen geloofwaardig over. De dialogen zijn vlot en duidelijk.
Een aantal grijzige illustraties verluchtigen het verhaal.
Door de eenvoudige taal en het kleinere formaat van boek kan dit boek ook minder enthousiaste lezers zeker aanspreken.
Beslist de moeite waard.

Pol Van Damme - juli 2023

Zoek op bib.be

Auteur
Luc Descamps   

Illustrator
Arne Van Steenbergen

Uitgeverij
Pelckmans   


Reeks
Oehoe

Jaartal
2023

ISBN
9789463376099

Aantal pagina's
174

Prijs
€17,00