Gegijzeld

Coverafbeelding van: Gegijzeld

Trefwoord(en)
middelbare school
feesten
spanning
verliefd

Genre
leesboek

Vanaf
14 jaar

Casper geeft een feestje om zijn verjaardag te vieren, maar ook het einde van het schooljaar. Hij is de zoon van een rijke, bekende advocaat en woont in een gigantische villa. Yasmine en Jason, twee klasgenoten van Casper, zijn net als de rest van de klas ook uitgenodigd. Het feest loopt echter helemaal fout als er een aantal oudere jongens binnenvallen en niemand meer laten vertrekken. Ze zijn gemaskerd,  gewapend en deinzen niet terug voor grof geweld.

Een spannend verhaal in kort bestek – slechts 100 pagina’s – dat een weinig geruststellende plot bevat. Een reeks tieners die gegijzeld worden door een gewelddadige bende en een feest in een nachtmerrie doen omslaan.
Het verhaal wordt afwisselend verteld vanuit het standpunt van Yasmine en Jason, in de ik-vorm. De lezer volgt de gebeurtenissen dus uit deze twee standpunten.
De gebeurtenissen zijn heel herkenbaar voor de doelgroep. Op het feestje vloeit de drank wel rijkelijk en worden de gemoederen soms oververhit. De dialogen tussen de personages zijn vlot en de onderlinge relaties zijn realistisch weergegeven. Ook de angst tijdens de gijzeling wordt goed verwoord.
De gijzeling zelf begint pas halverwege het boek. Daarvoor schetst de auteur het leven van Yasmine en Jason in hun thuissituatie. Die is voor beiden niet heel positief. Er wordt wel duidelijk gemaakt dat een jongen en een meisje erg goed bevriend kunnen zijn zonder dat ze een liefdesrelatie moeten hebben.
Hoewel het gegeven en de uitwerking erg realistisch zijn, zit er een ietwat vreemd gegeven in het verhaal. Het is niet echt nodig voor het verhaal, maar het wordt ook niet opgelost of verklaard. Het is niet duidelijk waarom dit in het verhaal voorkomt. Ook dat er gewoon les wordt gegeven op de laatste dag van het schooljaar, lijkt wat onwaarschijnlijk.
Een beknopt, spannend verhaal dat de beoogde doelgroep zeker kan aanspreken. Door het korte bestek kan het ook minder enthousiaste lezers aanspreken.

Pol Van Damme - maart 2021

Zoek op bib.be

Auteur
Chinook Thijssen   

Uitgeverij
Kluitman   


Jaartal
2021

ISBN
9789020609653

Aantal pagina's
100

Prijs
€8,95