Geestenkrijger

Coverafbeelding van: Geestenkrijger

Trefwoord(en)
oudheid
zoektochten
avontuur
vriendschap

Genre
leesboek

Vanaf
12 jaar

3500 jaar geleden. Arn is de zoon van een dodenverzorger en wordt opgeleid om zijn vader op te volgen. Maar Arn maakt een onvergetelijke fout. Hij wordt weggestuurd om op zoek te gaan naar Melor, een meestersmid die bij de Stenen woont. Enkel hij zou de fout kunnen goedmaken. Onderweg raakt Arn verstrikt in zijn eigen leugens en hij kan niet anders dan Lya – een meisje dat zijn leugen heeft doorzien – mee te nemen op zijn tocht. Hoe zullen ze Melor vinden en waar staan die Stenen? En zal zijn probleem kunnen opgelost worden?

Met dit verhaal wordt de lezer heel ver in de tijd teruggevoerd. Het is ook even wennen om hedendaagse begrippen als woning, boerderij of stallen in te vullen naar de juiste tijd. Eens de lezer die ‘klik’ gemaakt heeft, krijgt hij/zij een beeld van het leven in dat verre verleden. Het duurt ook even voor het verhaal echt op gang komt omdat de auteur de lezer een duidelijk beeld wil geven van de tijd en de omgeving waarin het verhaal zich afspeelt. Als archeologe is de auteur natuurlijk erg goed geplaatst om de lezer een juist beeld te schetsen van de levenswijze van de mensen uit die tijd.
Het verhaal wordt door de auteur verteld, afwisselend vanuit het standpunt van Arn en van Pero. Pero komt uit een heel andere streek dan Arn, maar hun einddoel is hetzelfde. De reden van hun tocht is wel heel verschillend. Het is verbazend hoe deze mensen hun weg vonden in een wereld die nog erg leeg was, waar er geen wegen waren, soms eens een pad dat ze konden volgen, maar verder aangewezen waren op hun eigen oriëntatievermogen. Beschermgoden, dromen en rituelen waren voor de mensen een belangrijk onderdeel van het leven.
De drie jongeren, de hoofdpersonages in dit verhaal, komen levensecht over, al lijken ze ook weer erg ‘modern’. Arn en Pero gaan onversaagd op tocht, terwijl ze nog niet meer van de wereld hadden gezien dan de andere kant van de heuvel, bij wijze van spreken. En het is onzeker of ze hun einddoel ooit zullen bereiken. Lya is een pienter meisje dat haar tijd ver vooruit is wat betreft gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Zij wil zelf beslissen wat ze doet, gaat tegen de wil van haar vader in en leert omgaan met wapens. De vriendschap tussen de drie jongeren is eerlijk en oprecht. Doet de auteur doorschemeren dat er meer is dan enkel vriendschap tussen Arn en Lya, dan laat ze dat wijselijk in het midden. Ze groeien naar elkaar toe – Arn vond het eerst maar niks dat hij met haar moest optrekken en Lya had ook maar weinig op met die ‘leugenaar’ – en hun band wordt heel hecht, maar wordt gelukkig nooit ‘melig’.
Door het verhaal wordt de lezer ook nieuwsgierig want hij/zij krijgt een beeld over een vrij ongekende tijd en deze blik wordt door het verhaal duidelijk verruimd. Dan kan hij/zij ook op zoek gaan naar meer informatie over deze tijd.
In een nawoord krijgt de lezer nog kort wat meer informatie over de Bronstijd en gegevens die in het verhaal zijn gebruikt.
Beslist de moeite waard voor lezers die van verhalen uit een ver verleden houden. Zoals de ‘Torak en Wolf’-reeks of de ‘Hylas’-reeks van Michelle Paver.

Pol Van Damme - februari 2016

Zoek op bib.be

Auteur
Linda Dielemans   

Uitgeverij
Moon   


Jaartal
2015

ISBN
9789048828135

Aantal pagina's
314

Prijs
€17,50