Geest
Jochem en zijn vrienden communiceren voornamelijk via de sociale media, posten er allerhande gebeurtenissen die ze zien of meemaken. Zonder deze communicatie zouden ze geen voeling hebben met elkaar in het drukke Amsterdam. Maar Jochems resultaten op school lijden er wel onder. En de dood van zijn oudere zus drukt zwaar op het gezin. Zijn ouders beslissen om te emigreren naar een klein dorpje in Schotland. Zonder bereik voor zijn smartphone en zonder internet is Jochem helemaal verloren. Hoe moet hij hier overleven?
Dit verhaal heeft een bijzonder actueel thema: hoe jongeren leven en communiceren via de sociale media. Dit gegeven wordt erg herkenbaar beschreven. Als deze manier van communiceren wegvalt, raakt Jochem in paniek. Misschien niet direct herkenbaar (want op de meeste plekken heb je wel mogelijkheid tot sociale media) maar wel heel realistisch weergegeven. In dat kleine Schotse dorpje moet Jochem opnieuw leren om écht contact te maken met andere mensen en dat loopt niet van een leien dakje.
Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van Jochem, in de ik-vorm. De lezer ervaart samen met Jochem hoe hij eerst in Amsterdam leeft en hoe hij reageert als hij in Schotland terecht komt. Zijn woede en zijn angst, maar ook zijn evolutie naar het reële contact met andere jongeren wordt erg goed verwoord.
In een aantal cursief gedrukte stukjes, krijgt de lezer ook een beeld van hoe hij de dood van zijn zus verwerkt. Deze stukjes zijn ‘brieven’ die hij aan haar schrijft op zijn laptop als een soort dagboek en waarin hij haar vertelt over de gebeurtenissen en zijn ervaringen in Schotland.
Knap opgebouwd verhaal dat hedendaagse jongeren die verslingerd zijn op hun ‘likes’ op de sociale media, kan doen nadenken over hun gedrag.
Beslist de moeite waard.
Pol Van Damme - november 2017
Auteur
Daan Remmerts de Vries
Uitgeverij
Querido
Jaartal
2017
ISBN
9789045120935
Aantal pagina's
272
Prijs
€15,99