Geef wacht!

De wachter van de koning aan zee wacht. Elke dag. Vanuit zijn toren overschouwt hij de zee die komt en gaat. Dag na dag. Met zijn speer voor eventueel gevaar en een hoorn voor naderend onheil. Hij houdt de horizon scherp in de gaten. Hoewel daar niets te zien is. Geen overkantland, geen verre kusten met duinen van zand, geen krijtwitte rotsen, geen boot, geen onbekende vogel, niets… Maar meer en meer ruikt hij de andere kant en denkt hij eraan. Het verlangen wordt groter. En op een dag neemt hij een besluit…

Marien schreef een innemend verhaal met gevoelige woorden die proeven als poëzie. Hij beschrijft, overdenkt en mijmert zich een weg doorheen het verlangen van het hoofdpersonage. Als lezer wordt je meegenomen in deze trip vol dromerigheid en filosofische levensbespiegelingen. Als het hebben en houden van een vaste plek, of deze verlaten en je openstellen voor het onbekende. Over initiatief nemen en je eigen weg volgen, over je plekje en de plek aan de andere kant. En over zoveel meer. Zowel jong als oud(er) zullen hierin herkenning vinden.
De paginagrote schilderijen van Hermans imponeren. Zij vat de juiste sferen in heldere kleuren en weidse landschappen. Knap hoe zij speelt met perspectief en hoe zij realistische verhoudingen overboord gooit, ten voordele van sfeer en emotie. De pakkende composities zijn dromerig en tegelijkertijd aanwezig in het hier en nu.
Peer De Maeyer brengt prenten en tekst bij elkaar in een uitgebalanceerde  vormgeving, die van het boek – met zijn stoffen kaft als een schildersdoek – een juweel maakt. Een juweel dat bij je binnensijpelt, woord na woord, beeld na beeld. En nadien overpeins je het geheel met je eigen ervaringen en wensen en dromen.
Knap!

Eric Vanthillo - april 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Tom Marien   

Illustrator
Yule Hermans   

Uitgeverij
Van Halewyck   


Jaartal
2020

ISBN
9789463830171

Aantal pagina's
38

Prijs
€17,50