gedachten denken

aanrader Coverafbeelding van: gedachten denken

Trefwoord(en)
gedachten
denken
filosoferen
vragen

Genre
prentenboek

Vanaf
6 jaar

Wat zijn gedachten? vroeg Noor.
Dingen die je denkt.
Wat is denken?
Wat je doet in je hoofd.
Hoe dan?
Dat is een goede vraag.

Met dit helder dialoogje vangt het filosofische verhaal aan, als een spel van vraag en antwoord waarin vele denkpistes je aandacht vragen en vasthouden. En tegelijkertijd je eigen denken prikkelen en activeren.
Denken, zo schrijft de auteur, is doen: kijken, luisteren, duwen, trekken, vragen en voelen. Gedachten kunnen klein zijn of groot, licht en stil of luid en zwaar. Gedachten kunnen sluimeren zonder dat je het weet en ze kunnen je plots overvallen. Je kan ze niet vasthouden, tenzij je ze opschrijft. Maar dan kan nog kunnen ze verdwijnen. Ze kunnen je boos of blij maken, en zelfs allebei tegelijk. Vele mensen delen gedachten via gesprekken, kranten, boeken, en veel meer. En zo worden gedachten soms daden. En dan wordt denken doen.
Bijna als het komen en gaan van gedachten of als het construeren van denkpistes bouwt het verhaal zich op, fase na fase, om je zo vele inzichten voor te schotelen waarmee je het leven kan benaderen via je denken. Ook over wat denken is en hoe je het kan activeren of bewust gebruiken.
Een slim werk dat een moeilijke of best ingewikkelde materie perfect behapbaar maakt voor een jong doelpubliek en dat tegelijkertijd ook volwassenen boeit.
Wat het geheel zijn bijzonder cachet geeft zijn de zacht getekende prenten in kleurpotlood, krijt en houtskool. Zij sluiten perfect aan bij de tekst en maken elke stap meteen ook concreet. Als een originele associatie die verheldert en je verbeelding prikkelt en aanwakkert.
De samenwerking van tekst en illustraties en tegelijkertijd de uitgekiende vormgeving door Magda Rijs van De Zaak van de Aap maken van het geheel een doordacht werk dat wij zeer zeker aanraden aan kinderen én volwassenen (en liefst samen).

Bekroond met de juryprijs voor het Beste Filosofische Kinderboek 2022.
Geselecteerd voor de Leesjury 2023-2024
Bekroond met een Zilveren Penseel 2023.

Eric Vanthillo - januari 2023

Zoek op bib.be

Auteur
Annelies Beck

Illustrator
Hanneke Siemensma   

Uitgeverij
Querido   


Jaartal
2022

ISBN
9789045126821

Aantal pagina's
38

Prijs
€16,99