Frida

Coverafbeelding van: Frida

Trefwoord(en)
biografieën
schilderen
kunstenaars
kunst

Genre
informatief

Vanaf
13 jaar

Deze kleurrijke, luxueuze uitgave is een waar eerbetoon aan Frida Kahlo in heel haar zijn en doorheen haar vele werken.
In 9 (is ook een geluksgetal voor de Azteken) thema’s trachten de makers haar te doorgronden; wie ze is en wat ze is geworden: het tragische ongeluk (dat haar hele leven bepaalde), de geneeskunde (die haar metgezel werd), de aarde (die haar wortels gaf), de dieren (die haar omringden), de passionele liefde (voor Diego Rivera), de (immer aanwezige) dood, het moederschap (dat niet mocht zijn), de gebroken zuil (die haar gevangen hield als in een kooi maar haar ook symbolisch vleugels gaf om te gaan vliegen) en het nalatenschap (dat ons nu nog steeds begeestert).
Het geheel begint en eindigt in Casa Azul, waar Frida het levenslicht zag en 47 jaar later stierf. In de laatste prent, geïnspireerd door haar schilderij met de watermeloenen, zit trouwens haar niet onbelangrijke levensmotto verwerkt: ‘Viva la Vida’. Samen met de slotzin van het verhaal “Vergeet me niet”, duiden deze twee zowaar de noodzaak van dit prentenboek.
Het is moeilijk om een (onder)leeftijd te bepalen voor wie dit werk geschikt is want de taal is erg cryptisch en vaag en zelfs voor volwassenen moeilijk te begrijpen. De gebroken zinnen, het poëtische taalgebruik, de verschillende vertelstandpunten, Perez heeft het zichzelf niet gemakkelijk gemaakt. Daardoor beklijft de tekst nooit echt. Gelukkig is er achteraan de uitgebreide verantwoording die veel verklaart en duidt.
De prenten van Lacombe zijn, zoals we van hem gewend zijn, pareltjes. Hij laat zich vrij inspireren op de schilderijen van Frida maar kopieert ze niet letterlijk. Hij gebruikt details uit haar schilderijen en brengt ze samen, waardoor ze een andere betekenis krijgen. Zo toont hij een diep respect voor haar werk en die liefde geeft hij passioneel door aan zijn lezers/kijkers.
Knap hoe telkens 3 pagina’s een geheel vormen met insnijdingen en uitsparingen. Het maakt het gehele boek erg kwetsbaar en doet je erin bladeren met respect. De kleurrijke zijde-achtige kaft maakt het geheel helemaal af.
Een groot formaat – prentenboek vol pure schoonheid en levenskracht!

Eric Vanthillo - maart 2018

Zoek op bib.be

Auteur
Sébastien Perez

Illustrator
Benjamin Lacombe   

Uitgeverij
Clavis   


Jaartal
2017

ISBN
9789044829310

Aantal pagina's
74

Prijs
€47,50


Vertaald uit
Frans

Originele titel
Frida

Vertaler(s)
Lies Lavrijsen