Free Run

Coverafbeelding van: Free Run

Trefwoord(en)
zoektochten
identiteit
vriendschap

Genre
leesboek

Vanaf
12 jaar

Ward woont in Nederland, maar zijn Venezolaanse moeder is illegaal in het land en zijn vader kent hij niet. Hij heeft geen nationaliteit, wat voor de nodige problemen zorgt. Als hij op een dag ziet dat zijn moeder wordt opgepakt staat hij er alleen voor. Hij besluit op zoek te gaan naar zijn vader. Maar dat is zoeken naar een naald in een hooiberg. Daarenboven wil hij zeker niet opvallen, is hij dakloos en als de dood voor de politie. En zijn de mensen die hij ontmoet wel te vertrouwen?

De titel zet de lezer een beetje op het verkeerde been. Het ‘freerunnen’ waarin Ward zich kan uitleven met zijn vriend en zijn problemen even kan vergeten, komt enkel in het begin van het verhaal voor. Het is slechts de aanloop naar de rest van het verhaal. Als hij eenmaal aan zijn zoektocht begint, komt het verhaal pas echt op gang en krijgt het vaart.
Het verhaal wordt verteld door de auteur vanuit het standpunt van Ward. Het schetsen van de situatie van Ward en zijn moeder neemt wel wat tijd in beslag. Daardoor start het verhaal wat haperend. Het wordt al snel duidelijk dat iemand die geen legitimatie kan voorleggen, overal buiten valt.
De verschillende personages worden realistisch beschreven en de gebeurtenissen zijn levensecht. Al leggen sommige personages wel erg snel en behulpzaam contact met Ward zonder hem echt te kennen. Na de nodige perikelen zal het verhaal voor Ward gelukkig positief eindigen.
De dialogen zijn vlot en het verhaal leest heel gemakkelijk.
Een verhaal dat zich overal kan afspelen en dat duidelijk maakt dat mensen zoals Ward – mensen zonder papieren – bijna nergens terecht kunnen bij officiële instanties en eigenlijk in een vicieuze cirkel terechtkomen.

Pol Van Damme - augustus 2016

Zoek op bib.be

Auteur
Annemarie Bon   

Uitgeverij
Moon   


Jaartal
2016

ISBN
9789048832156

Aantal pagina's
190

Prijs
€14,99