Fort Fiktori

Coverafbeelding van: Fort Fiktori

Trefwoord(en)
WO I
vriendschap
verraad

Genre
leesboek

Vanaf
10 jaar

1916. Een dorpje aan de frontlinie van WO I. Jefke en Victor, twee neefjes, wonen en werken op de boerderij van boer Charel. Ze gaan ook naar school. Iets wat voor Victor niet zo makkelijk is. Hij doet liever andere dingen. Tot frustratie van Jefke die zich verantwoordelijk voelt voor zijn neefje. En soms is Victor ’s nachts plots weg. Telkens heeft hij een uitleg maar Jefke weet niet wat er over te denken. De dreiging van de oorlog maakt het er niet gemakkelijker op. Integendeel.

Dit bijzondere verhaal – een oorlogsnovelle – kreeg een opvallende opmaak. De zinnen beginnen allemaal op een nieuwe regel. Langere zinnen zijn opgedeeld over twee regels. Zo ontstaat er een opvallende structuur die slechts de linkerhelft van elke bladzijde beslaat. Door de vele korte zinnen – soms slecht een enkel woord – en heel dikwijls ook stukjes die herhaald worden – krijgt het verhaal een opvallend tempo. Een tempo dat wonderwel past bij dit verhaal.
Het verhaal wordt verteld in de ik-vorm, vanuit het standpunt van Jefke. De lezer ervaart dus samen met Jefke wat hij ziet, zegt, denkt en meemaakt. Hij ziet Victor als een vrolijke jongen die het moeilijk heeft op school. Maar wat Victor echt doet, ontgaat hem en dat frustreert hem.
Erg knap opgebouwd verhaal over een grote tragedie in een klein Vlaams dorp waarbij de jongens erg snel volwassen worden.
Beslist de moeite waard!

Pol Van Damme - september 2020

Zoek op bib.be

Auteur
Mark Tijsmans   

Uitgeverij
Van Halewyck   


Jaartal
2020

ISBN
9789463832137

Aantal pagina's
106

Prijs
€16,50