Foert met Knoert

Coverafbeelding van: Foert met Knoert

Trefwoord(en)
ziek
fantasievriendjes
vriendschap

Genre
leesboek

Vanaf
12 jaar

William heeft kanker. Hij ligt veel in bed, thuis of in het ziekenhuis. Op een dag stapt een vreemd kereltje zijn leven binnen; Knoert. Enerzijds wil William Knoert het liefst dood hebben, maar anderzijds is het zijn enige vriendje tijdens zijn ziek zijn. Knoert op zijn beurt wil dat William zelf terug dingen doet die een ‘gewone’ jongen van twaalf jaar allemaal doet.

Het verhaal wordt verteld door de auteur vanuit het standpunt van William. De lezer leert William kennen als een zieke jongen die heel veel energie nodig heeft om zijn ziekte de baas te worden en daardoor veel in bed ligt om te rusten of te slapen. Maar het figuurtje Knoert maakt het hem niet gemakkelijk. Hij plaagt William, daagt hem uit, is jaloers en zet hem aan om dingen te doen die William anders nooit zou doen. Langs de ene kant vindt William het fijn dat hij een vriendje heeft waarmee hij kan praten en waarmee hij allerhande kattenkwaad uitsteekt. Maar eigenlijk vindt hij Knoert lastig omdat die gewoon zijn zin doet en verschijnt of verdwijnt wanneer hij maar wil. Doorheen het verhaal ontdekt William wie Knoert echt is en dat zet het figuurtje in een heel ander daglicht voor de lezer. William zelf blijft een liefde-haat verhouding hebben tegenover het figuurtje.
Het verhaal leest misschien wel vlot, maar het is echter de vraag of het ook zijn doel bereikt. Want voor de lezer wordt het niet echt duidelijk hoe de auteur het personage van Knoert wil laten zien. Op den duur wordt dit zelfs verwarrend en bij het slot al helemaal – alsof William niet wilde genezen! – en dat kan toch niet de bedoeling zijn.
Er wordt een grote leesbereidheid van de lezer verwacht en de wil om door te lezen. Een spanningsboog is nauwelijks aanwezig en de humor zal niet iedereen aanspreken, als de lezer die al herkent.
Het relaas van een ziektebeeld dat niet helemaal kan overtuigen.

Pol Van Damme - december 2017

Zoek op bib.be

Auteur
Jesper Wung-Sung   

Uitgeverij
Clavis   


Jaartal
2017

ISBN
9789044829662

Aantal pagina's
232

Prijs
€18,95


Vertaald uit
Deens

Originele titel
Ud met Knud

Vertaler(s)
Annelies van Hees