Floris Oudbloed

Coverafbeelding van: Floris Oudbloed

Trefwoord(en)
pleeggezin
diefstal
familie
zelfvertrouwen

Genre
leesboek

Vanaf
10 jaar

Floris groeit op in een saai pleeggezin maar dat vindt hij niet erg. Hij wil zelf niet opvallen en knutselt liefst aan fietsen bij een bevriende fietsenmaker. Maar dan komt hij achter de waarheid van zijn afkomst. En die is allesbehalve saai. Het leven van Floris staat op zijn kop. Wat moet hij doen?

Een bijzonder verhaal over een doodgewone jongen wiens leven opeens veel ingewikkelder wordt en waarin hij bepalende keuzes moet maken.
Het verhaal wordt verteld door de auteur die als het ware registreert wat er gebeurt met Floris. Het verhaal leest erg vlot en de gebruikte taal is makkelijk. De auteur weet de lezer geboeid te houden door soms erg korte zinnen te gebruiken, soms slechts enkele woorden. De verschillende volwassen personages worden herkenbaar beschreven, al blijven ze meestal op de achtergrond. Ze bepalen wel mee wat er met Floris gebeurt, maar erg veel informatie over hun achtergrond wordt er niet gegeven. Het hele verhaal draait om Floris. Hij evolueert tijdens het verhaal van een doodsaai jongetje naar iemand die uiteindelijk niet met zich laat sollen. Het zijn wel enkele spannende weken voor hem, waarin hij heen en weer wordt geslingerd en niet goed weet wat hij nu moet doen. Maar met alles wat hem overkomt en wat hij te weten komt, neemt hij zelf de beslissing om zijn eigen leven te leiden. En dit tot zijn eigen verbazing.
De kleurenillustraties dragen bij tot de bijzondere sfeer van het verhaal.
Een erg geslaagd verhaal over zichzelf zoeken en vinden en eigen keuzes leren maken.
Een aanrader.
Een verhaal dat hiermee verwantschap vertoont is ‘Mama mia maffia’ van Marjon Hofmann.

Pol Van Damme - juli 2017

Zoek op bib.be

Auteur
Stefan Boonen   

Illustrator
Tom Schoonooghe   

Uitgeverij
Van Halewyck   


Jaartal
2017

ISBN
9789461315397

Aantal pagina's
159

Prijs
€16,99