Finish this Book (Nederlandse editie)

aanrader Coverafbeelding van: Finish this Book  (Nederlandse editie)

Trefwoord(en)
creativiteit
speuren
denken
verbeelding

Genre
hobby

Vanaf
10 jaar

Keri Smith is een Canadese schrijfster, illustrator en guerilla-kunstenaar. Zij publiceerde tal van doeboeken over creativiteit. Stuk voor stuk opvallende en originele werken vol verbeelding die je eigen creativiteit aanboren en aanwakkeren. Elk boek dwingt je om buiten de lijntjes te denken en te handelen volgens haar motto: ‘Als je jezelf uitdaagt en uit je vastgeroeste patronen breekt, vergroot je je wereld. En daar word je gelukkig van.’
Voor dit (onafgewerkte) boek vertrok zij van het idee dat we allemaal hier op aarde zijn om iets voort te brengen met onze eigen, unieke stem en om dat met anderen te delen. Daartoe ontwierp zij dit ganse concept, opgebouwd rond een fictief verhaal over een geheimzinnig boek met de titel ‘Handleiding’ dat zij vond en dat jij als lezer/kijker moet afmaken. Na wat inleidende oefeningen om je in te wijden in de creatieve manier van denken en observeren en in een experimentele manier van vormgeven, word je klaargestoomd tot een volleerd speurneus, pagina na pagina, opdracht na opdracht: jezelf vermommen, geheimschriften, codes kraken, geheugentraining, grappige neurobics, enz. Daarna volgen nog wat documentatie- en observatiemethodes, allemaal even concreet en onmiddellijk doenbaar. En wat onderzoekstechnieken. Daarna, ongeveer halverwege het gehele boek, start ‘De Handleiding’. Hierin word je geprikkeld tot het vormen van een geheim genootschap met daarbij behorende geheime codes, plaatsen, leden, en nog veel meer.
Kortom, als je dit boek gevolgd hebt van het begin tot aan het einde (wat zij je ten zeerste aanraadt), heb je uiteindelijk een eigen boek met eigen verzinsels, ontwerpen, schrijfsels, plaksels, ontdekkingen, observaties, … Je mag dan ook je eigen naam op de omslag schrijven.
Smith ontwierp dus een zeer origineel boek dat je stimuleert tot een hoge mate van creativeitsbeleving en een manier van denken die we doordeweeks niet gewend zijn. Het geheel ziet er heel aantrekkelijk uit. De vormgeving is doordacht uitnodigend, speels en prikkelend. Je kan het geheel niet onbeschreven laten… En de volwassenen die kinderen of jongeren begeleiden in hun creatief proces, zullen hier ook vele ideeën uit putten (of er zelf mee aan de slag gaan).
Vandaar een creatieve en originele aanrader!

Eric Vanthillo - februari 2013

Zoek op bib.be

Auteur
Keri Smith   

Illustrator
Keri Smith   

Uitgeverij
Het Spectrum   


Jaartal
2012

ISBN
9789000309962

Aantal pagina's
228

Prijs
€14,99


Vertaald uit
Engels

Vertaler(s)
Sandra van Oudenaarden