Fin & Rye

De zestienjarige Fin valt op jongens. Na een kus met Jesse, die hem blijkbaar alleen maar in de val wou laten lopen, staat zijn wereld op zijn kop. Zijn conservatieve ouders verhuizen onmiddellijk naar een andere stad, zodat hij naar een nieuwe school moet gaan en een frisse start kan nemen. Zonder dat jongensgedoe. Maar Fin is nu eenmaal Fin die van jongens houdt. Gelukkig maakt hij op zijn nieuwe school al snel fijne vrienden, waaronder de onweerstaanbare Rye. Die heeft nog wat problemen met zijn ex-vriendje maar de aantrekkingskracht tussen Fin en Rye is groot. Heel groot. Tot Fins ouders opnieuw ingrijpen en hem naar een kamp sturen waar hij weer ‘op het rechte pad’ geholpen kan worden. Gelukkig grijpen zijn vrienden in.

Vanaf de eerste bladzijde voel je dat er iets speciaals gebeurd is in het leven van Fin. Dit is geen gewone verhuis, dit is een verhuis om foute redenen, omwille van ouders die hun zoon niet willen aanvaarden zoals hij is. Dat zorgt voor een erg ongemakkelijk gevoel wanneer je leest over Fins thuissituatie. Die vormt een groot contrast met Rye’s leven. Die heeft een fantastische moeder die hem begrijpt en van hem houdt zoals hij is. De verliefdheid tussen beide jongens is mooi en ontroerend, afwisselend beschreven vanuit beide personages. Zo kan de lezer meeleven met Fins onzekerheid tegenover Rye, maar ook hoe hij vecht voor zichzelf. Anderzijds maak je kennis met de wereld van Rye, die veel complexlozer is, en veel meer warmte uitdraagt. Ryes vrienden, die ook Fins vrienden worden, steunen hen en maken hen sterker, ook al loopt hun leven ook niet altijd zo vlotjes.
Op een indringende en tegelijk ontroerende manier brengt de auteur deze bijzondere relatie in beeld. Een fijne kijk in het leven van twee opgroeiende jongens die ontdekken hoe fijn het kan zijn om van iemand te houden.

Mik Ghys - februari 2022

Zoek op bib.be

Auteur
Harry Cook

Uitgeverij
Van Goor   


Jaartal
2021

ISBN
9789000376315

Aantal pagina's
329

Prijs
€19,99


Vertaald uit
Engels

Originele titel
Fin & Rye & Fireflies

Vertaler(s)
Fanneke Cnossen